Szólt az Internacionálé Brüsszelben

Tízezrek vonultak fel Brüsszelben, vöröslött a város. A tüntetők munkát, biztos nyugdíjat követeltek– vagyis azon értékeket védelmezték, amelyek létét veszélyeztetve érzik a tagállamokon végigsöprő szigorú takarékossági intézkedések láttán.

Az Internacionálé dallamára vonult a tömeg, végeláthatatlanul hosszan, a brüsszeli Déli pályaudvartól végig az Európai Parlament mellett elhaladó Belliard sugárúton, egészen az Európai Bizottság épülete mellett lévő hatalmas parkig. Franciák, flamandok, románok és a többi európai nemzet polgárai követték egymást. Magyarországról 150 főt vártak az Európai Szakszervezeti Szövetséghez csatlakozott hat tömörüléstől. A sor elején gyászruhába öltözött csoport Európát kísérte utolsó útjára, miközben a bizottság épületében Barroso elnök a stabilitási paktum szabályainak szigorítását jelentette be. Azt ígérte a kívülrekedteknek, hogy az államháztartások rendbetételén át vezet az út a prosperitás felé.

Az európai szakszervezetek és a szocialista párt vezetői ezzel nem értenek egyet. Elnyújtanák a deficitcsökkentés folyamatát, a munkahelyteremtésre és egyéb befektetésekre helyeznék a hangsúlyt, amelyek szerintük inkább szolgálnák a prosperitás alapjainak lerakását.

Az Európára 2008 őszén rátört világgazdasági válság nyomán a tagországokban megugrott a költségvetések hiánya, a GDP-hez mért háromszázalékos plafont áttörve hét százalékra ment fel. Az államadósság aránya hatvanról nyolcvan százalékra kúszott fel, és ez nagy piaci nyomás alá helyezte az eurózónát, illetve annak jórészt déli államait.

Most az EU gyorsítaná a deficitek és az adósság csökkentését, de ezt sokan vitatják – például a Brüsszelben és még sok más európai városban tüntető és sztrájkoló tömegek. A tagállamok kormányai Nagy-Britanniától Görögországig kemény megszorító intézkedéseket foganatosítottak: befagyasztották, csökkentették az állami szektorban a béreket, szigorították a nyugdíjrendszereket, és sok esetben adót is emeltek. A tíz százalék körüli munkanélküliség ugyanakkor tartósnak ígérkezik Európában, és az Európai Bizottság egyelőre a 2020-as versenyképességi stratégiát ajánlja a tüntetők figyelmébe. Andor László foglalkoztatási EU-biztos üzenetében a szociális párbeszéd fontosságát emelte ki, kifejezve reményét, hogy Európa egésze együtt tud kikeveredni a válságból.

Európai szakszervezetek képviselői vonultak fel az unió központjában
Európai szakszervezetek képviselői vonultak fel az unió központjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.