Nem úsztameg Párizs a szabálysértési eljárást

A személyek szabad mozgásáról szóló EU-irányelvet nem ültette át nemzeti joganyagába Franciaország, ezért az Európai Bizottság szerdán felszólította, hogy ezt tegye meg.

Október 15-ig adott határidőt a törvénytervezet és a bevezetés menetrendjének bemutatására. Párizsnak válaszolnia kell a történteket firtató hosszú kérdéssorra is. Az alapjogok biztosa, Viviane Reding – aki éles szóváltásokba keveredett a francia kormánnyal a romák tömeges kiutasítása miatt – személyes győzelemként könyvelte el a szabálysértési eljárás megnyitását. Ám az Európai Parlament illetékes bizottságának vitájában megjegyezte: egyelőre nincs bizonyíték a romák elleni diszkriminációra, bár a bizottság levele erre is rákérdez. A vita akkor mérgesedett el, amikor az Európai Bizottság tudomást szerzett egy francia belügyi körlevélről, amely a romatáborok felszámolását írta elő. A bizottság szerdán ugyanakkor tudomásul vette: Franciaország a legmagasabb szinten garanciát adott, hogy etnikai kisebbség ellen nem irányulnak intézkedései.

Brüsszel egyben jelezte, hogy az összes tagállamban áttekinti az emberek szabad mozgásának biztosítását, valamint a romák integrálására elkülönített uniós pénzek felhasználását. Az Európai Bizottság maga is stratégiát készít jövő áprilisig a helyzet javítására, a romák befogadására. Ilyen értelemben nyilatkozott a parlamenti vitában Andor László EU-biztos is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.