Vegyész a boszorkánykonyhában

Jurij Luzskov a Szovjetunió felbomlása utáni időszak egyik emblematikus fi gurája, aki moszkvai polgármesterként a 90-es évek minden nagy politikusát túlélte. 18 évig tartó városvezetői pályafutásába belefért Borisz Jelcin támogatása 1993-ban, majd az elnök elleni fellépés és az államfői posztra való bejelentkezés 1998 után, de még a hatalomra jutott Vlagyimir Putyin kritizálása is.

Igaz, a vegyész végzettségű politikus mindig jól érezte, meddig játszhat a tűzzel: 2003-ban már az Egységes Oroszország (JeR) alapító tagja.

A Moszkvában született 74 éves politikus – akinek előző házasságából két fia van – 1991-ben vette el a nála 27 évvel ifjabb Jelena Baturinát, aki nem sokkal később megalapította Inteko nevű vállalatát. A műanyaggyártásból induló cég az évek sorrán dollármilliárdok felett rendelkező ingatlanfejlesztő cég lett, Baturinát az ország leggazdagabb asszonyává téve. A frigyben a vagyon mellett a család két leánygyermekkel is gyarapodott A szabadidejében méztermeléssel foglalkozó Luzskov nem csak a Kreml boszorkánykonyhájában ismerte ki magát: háromszor győzött a polgármester-választáson, majd –miután 2004-ben Putyin elnökként megszüntette a közvetlen választást, államfői hatáskörbe vonva a szubjektumok vezetőinek kinevezését, a helyi parlamentek formális jóváhagyásával – 2007-ben az elnök is megerősítette őt pozíciójában. Luzskov ragaszkodott 2011 nyarán lejáró mandátuma kitöltéséhez, ám a vegyész, pályafutása során először, elszámította magát: a felkínált édes lemondást visszautasítva a keserű elbocsátást kapta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.