Végéhez közeledik Vollebaek missziója

Hamarosan véget érhet Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos közvetítői missziója a magyar–szlovák viták rendezésében. Erre utalnak a kisebbségi főbiztos és Németh Zsolt tegnapi közös sajtótájékoztatóján elhangzottak. A magyar külügyi államtitkár kijelentette: hazánk a jövőben kétoldalú keretek között kívánja tartani a magyar–szlovák viták elsimítását célzó erőfeszítéseket.

Az EBESZ közelmúltban újjáválasztottnorvég tisztségviselője magyar kérésre tavaly kapcsolódott be a szlovák nyelvtörvény nyomán kirobbant vita csillapításába. Azóta többször járt közvetítőként a két szomszédos fővárosban. Mostani budapesti látogatása után is Pozsonyba utazik. Vollebaek eddig több tucat ajánlást dolgozott ki a szlovák államnyelvtörvény sérelmezett cikkelyeinek enyhítésére – ezeket Pozsony vagy akceptálta, vagy figyelmen kívül hagyta.

Az EBESZ-tisztségviselő tegnap elmondta: szerinte a szlovák nyelvtörvény eddig nem okozott súlyos károkat a szlovákiai kisebbségeknek – így az ott élő magyarságnak sem. Ígérete szerint az EBESZ a múlt héten elfogadott pozsonyi kormányzati módosításokkal kapcsolatban szintén ajánlásokat tesz majd a szlovák kormánynak. Megnyugtatónak nevezte, hogy a két ország kapcsolatai javultak az elmúlt hónapokban, és emlékeztetett rá, hogy hivatala mindig is arra buzdította a feleket, hogy a vitás kérdéseket kétoldalú tárgyalásokon próbálják megoldani. Reményét fejezte ki, hogy a két ország a korábbi állapotokhoz képest előre tud majd lépni a kormányközi kapcsolatokban. Vollebaek azt is jelezte, hogy Budapesten nemcsak a szlovák nyelvtörvényről, hanem a magyar kettős állampolgársági jogszabályról is szót váltott partnereivel, de részletekre nem tért ki.

Németh nagy segítségnek minősítette az EBESZ-főbiztos eddigi misszióját, de csupán „első lépésnek” mondta a múlt heti pozsonyi kormányzati döntéseket a nyelvtörvény módosítása ügyében. Ezeket további lépéseknek kell majd követniük –hangoztatta és hozzátette: bízik benne, hogy Vollebaek múlt nyári ajánlásainak csomagja további mérlegelés tárgya lesz Pozsonyban.

Németh szerint a magyar kettős állampolgárság ügyében a legutóbbi időkben érzékelhetően változott a szlovák álláspont, mindazonáltal ez még így sem világos. Egyetértésre törekszünk Pozsonnyal ebben az ügyben is – hangsúlyozta a külügyi államtitkár.

Knut Vollebaek
Knut Vollebaek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.