Színre lépett az Ifjú tábornok

Tegnap Phenjanban megkezdődött a Koreai Munkapárt konferenciája, amelyen a küldöttek „hurrá” kiáltással üdvözölték Kim Dzsong Il újraválasztását a párt főtitkári posztjára.

A phenjani KCNA hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsong Il hétfőn négycsillagos tábornokká nevezte ki harmadik fiát, a jelenleg 27 éves Kim Dzsong Ünt. Hasonlóan tábornoki rangot kapott a phenjani vezető 64 éves húga, a korábban könnyűipari miniszterként tevékenykedett Kim Kjong Hi is. Ezt követően kedd délelőtt kezdetét vette a Koreai Munkapárt konferenciája, amely megerősítette Kim Dzsong Ilt a párt főtitkári tisztségében. Mindezzel a KNDK hivatalossá tette az országban zajló hatalomátadási folyamatot, a Kim-klán harmadik generációjának színrelépését.

A kedden megkezdődött pártrendezvény nem azonos a pártkongresszussal, a konferencia ugyanis elsősorban személyi változtatások végrehajtására hivatott értekezlet. A még szeptember elejére összehívott, majd az országot sújtó katasztrofális áradások miatt váratlanul későbbre halasztott eseményen megemlékeznek a Koreai Munkapárt létrejöttének 65. évfordulójáról, majd a szöuli elemzők szerint hivatalosan is bejelenthetik a jelenleg 68 éves Kim Dzsong Il utódlását. A betegeskedő phenjani vezető tavaly januárban jelölte ki harmadik fiát majdani utódjául. Ez utóbbi tényt a rezsim hivatalosan még nem erősítette meg, a külföldnek elsősorban a hírszerzési csatornákon keresztül vannak értesülései a fejleményekről.

Az észak-koreai lakosság már hónapok óta tudtában van annak, hogy a műtéten is átesett Kim Dzsong Il örökét egy bizonyos Csongnyon tedzsáng, azaz Ifjú tábornok fogja átvenni. Az utód személyéről azonban a külföldnek egyelőre pontosabb információi vannak, mint a helyi lakosságnak. A trónörökös édesanyja egy Ko Jong Hi (1953–2004) nevű táncosnő volt, aki a híres Manszude Művészegyüttes tagjaként még a hetvenes évek végén találkozott a jelenlegi phenjani vezetővel. Kim Dzsong Ün 1983-ban született, majd 1996 és 2001 között egy berni nemzetközi iskolában folytatott tanulmányokat. Tavaly nyáron a Csoszon Ilbo című szöuli lap felkutatta a trónörökös egyik korábbi osztálytársát, aki elmondta, hogy az angolul nagyon jól beszélő fiú egyszer említette neki, hogy apja a KNDK első embere. Az osztálytárs nem hitte el a dolgot, sőt akkor sem tulajdonított különösebb jelentőséget neki, amikor a fiú egy családi fényképet mutatott neki.

A phenjani agitáció burkoltan bár, de folyamatosan készíti fel a lakosságot a küszöbönálló hatalomátadásra. Egyre gyakrabban használják a „Pektuvérvonal” és a „Mangjongdevérvonal” kifejezést. Az előbbi a Pektuszan nevű koreai szent hegyre utal, ahol a helyi legendák szerint Kim Dzsong Il meglátta a napvilágot, az utóbbi pedig az észak-koreai Betlehemként számon tartott Mangjongde településre, ahol a KNDK-t megalapító Kim Ir Szen született. Mindez egyértelműen a Kim-klánon belül apáról fiúra szálló hatalomátadásra utal. A szöuli elemzők szerint a harmadik generáció fellépésének legitimációját elsősorban a forradalmi hagyományok ébren tartásával igyekeznek biztosítani. Kim Dzsong Il így augusztus végi nem hivatalos kínai útja során számos olyan mandzsúriai helyszínt meglátogatott, amelyek kapcsolatba hozhatóak Kim Ir Szen Japán-ellenes partizánharcaival. A helyi propaganda által győzelmek sorozataként lefestett dicső múlt pedig jó lehetőséget kínál az Ifjú tábornok kultuszának megindításához is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.