Sárkánycsapás Kandahárra

Kemény harcokra számítunk az elkövetkező napokban – mondta a minap Josef Blotz, az ISAF szóvivője, miután hosszú előkészületek után az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) csapatai megkezdték a tálibok elleni, eredetileg júniusra tervezett és azóta már többször elhalasztott offenzívát a szélsőséges felkelők fellegvárának számító Kandahár környékén.

„A felkelőknek két választása lesz: vagy elhagyják a területet, vagy pedig harcolnak tovább és megsemmisítjük őket" - közölte Blotz, miközben a dél-afganisztáni városban a külföldi és afgán biztonsági erők több száz tagja kutatott át gyanús házakat és járműveket. A szárazföldi akciókat és légitámadásokat egyaránt magában foglaló „Sárkánycsapás" nevű hadművelet még szombaton vette kezdetét, ám az offenzíva bejelentése jóval óvatosabban történt, mint az év elején a szomszédos Helmand tartományban fekvő Mardzsa városában elindított tálibellenes támadás kezdetekor. A mardzsai támadás korántsem hozta meg a várt sikert.

A NATO célja, hogy a kandahári offenzívával elszigeteljék a tálibokat az afgánoktól, akiket a felkelők sokáig félelemben tartottak. A műveletek eredményessége rendkívüli jelentőséggel bír az Egyesült Államok afganisztáni háborús stratégiájára nézve, amelyet Barack Obama elnök decemberben vizsgál majd felül.

Eközben David Petraeus, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő főparancsnoka tegnap egy interjúban közölte: a tálib felkelők egyes vezetői megbékélést keresnek az afgán kormánnyal. Hamid Karzai afgán elnök már korábban békejobbot és tárgyalásokat ajánlott azoknak a felkelőknek, akik elutasítják az erőszakot, megszakítják kapcsolataikat a terroristákkal, és elfogadják Afganisztán alkotmányát. A tálibok hivatalos álláspontja az, hogy addig nem képzelhető el a közeledés, ameddig az országban külföldi erők állomásoznak. Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy a háttérben már megkezdődött egyfajta párbeszéd. Petraeus –aki kijelentésével nyomást akar gyakorolni a megbékélésre hajlandó felkelőkre – elmondta: országszerte a lázadók húsz kisebb csoportja foglalkozik a fegyveres harc beszüntetésének gondolatával. A megbékélés érdekében az afgán kormány kedden 70 embert nevezett ki az új béketanácsba, amelynek feladata a tálibokkal való kapcsolatfelvétel irányítása lesz.

A NATO mindeközben már Afganisztán határain túl is üldözi a felkelőket. A NATO Kelet-Afganisztánt védő helikopterei pakisztáni területen indítottak légi csapásokat a hétvégén: az akcióban több mint félszáz felkelő halt meg. Pakisztáni politikusok tiltakoztak a támadás ellen, és az ország szuverenitásának megsértéseként értelmezték azt. Amerikai tisztségviselők azt állítják, egy megegyezés értelmében joguk van néhány kilométer mélységig behatolni Pakisztánba, ha egy célpontot üldöznek. Iszlámábád cáfolta, hogy létezne ilyen megállapodás.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított pilóta nélküli repülőgépek rendszeresen mérnek rakétacsapásokat a tálibokra és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjaira az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területeken.

Pakisztáni katonák járőröznek az afgán határ menti Pesavárban. Innen is támadnak a tálibok?
Pakisztáni katonák járőröznek az afgán határ menti Pesavárban. Innen is támadnak a tálibok?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.