Koszovó előre hozott választások felé

Belpolitikai válságot idézett elő Koszovóban Fatmir Sejdiu elnök hétfői lemondása. A legnagyobb példányszámú helyi lap, a Koha Ditore szerint az Sejdiu döntése előre hozott választásokhoz vezethet, ami viszont késleltetné a tervezett szerb–koszovói tárgyalásokat.

Sejdiu a kisebbik pristinai kormánypárt, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) elnöke. Az alkotmánybíróság kényszerítette döntésre, mert az állásfoglalás szerint egyszerre nem tölthet be államfői és pártelnöki funkciót. Megfigyelők szerint éles küzdelem folyik a pártban a vezető pozícióért az alkotmány szerint jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt, s ez befolyásolta Sejdiu lépését.

Ugyanis feszült a viszony az LDK és a nagyobbik kormánypárt, a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) között – jelentette az MTI a pristinai sajtóra hivatkozva. Emiatt kevés az esély a koalíciós partnerek megállapodására az új államfő személyéről. Az esetleges előre hozott választások Thacinak és a PDK-nak kedveznének a Koha Ditore cikke szerint.

Belgrád és Pristina képviselői a jelenlegi tervek szerint október második felében ülnének tárgyalóasztalhoz, először azóta, hogy Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter várhatóan október 12-én látogat Belgrádba a párbeszéd előmozdítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.