Haraggal vált meg a Kreml Luzskovtól

Menesztette Jurij Luzskovot az orosz államfő tegnap reggel. A Moszkvát 18 éven át irányító polgármester a munkahelyén értesült Dmitrij Medvegyev döntéséről, amelyet az elnök a „bizalom elvesztésével” indokolt. Az államfő tegnap, kínai útja közben kommentálta is döntését, megjegyezve, hogy az általa először alkalmazott formula más regionális vezetőket is elérhet. A 74 éves Luzskov leváltásával az elmúlt 20 év egyik legbefolyásosabb politikusa távozik posztjáról, a Kremllel folytatott, szokatlanul nyílt összetűzés után.

Medvegyev többször kritizálta Luzskovot, például az augusztusi moszkvai szmog idején, amikor a polgármester nem tért vissza ausztriai szabadságáról. Szeptemberben – a Kreml tudtával – nyílt televíziós kampány indult Luzskov ellen, a város korrupciós ügyeit megszellőztetve. Később az NTV országos adó a politikus feleségéről, az építési vállalkozásai révén Oroszország leggazdagabb asszonyává lett, hárommilliárd dolláros vagyon felett rendelkező Jelena Baturina üzleti ügyeiről mutatott be fi lmet. (Luzskov mindig viszszautasította, hogy köze lenne felesége moszkvai építkezési tendereinek elnyeréséhez. Az ezt kétségbevonó sajtóorgánumok ellen az Inteko vállalatot vezető Baturina rendszeresen pert nyert a fővárosi bíróságokon.) A tévékampány azonban megtette a hatását: a felmérésekben korábban népszerű polgármester tetszési indexe 19 százalékra esett a 11 milliós városban.

A konfliktus alatt határozottan fellépő Luzskov – aki hétfőn szabadságáról visszatérve megerősítette, hogy nem távozik és újult erővel lát munkához – nagyon hamar egyedül maradt: bár korábban élvezte Vlagyimir Putyin bizalmát, a kormányfő látványosan hallgatott az utóbbi hetek vitájában, amit kedden úgy kommentált, hogy az elnök lépése jogszerű volt. Putyin szerint a bizalom helyreállításáért Luzskovnak kellett volna tennie. Így nyilatkoztak a kormányfő vezette Egységes Oroszország (JeR) párt tagjai is. (Luzskov ezután a pártból is kilépett, amelynek egyik alapítója volt 2003-ban.) A sajtó a Medvegyev–Putyin-tandem szakítópróbájának is nevezte a menesztés körüli vitát: ha Medvegyev maradt volna alul, az valószínűleg a Luzskov mellett korábban többször kiálló Vlagyimir Putyin kormányfő 2012-es viszszatérését jelentette volna az elnöki posztra.

– Én azért túlzásnak tartom ezt az értelmezést, az elnökválasztási indulás zártkörű egyezségeken dől majd el később – mondta lapunknak SztanyiszlavBelkovszkij. A politológus szerint ugyanakkor Putyin valóban nem menesztette volna a polgármestert, de szabad kezet adott Medvegyevnek.

– Az akció kezdeményezői befolyásos üzleti körök lehettek, főként Borisz Abramovics, aki az új emberrel szeretné ellenőrzése alá vonni a moszkvai pénzforrásokat – vélte a Chelsea futballklub és számtalan luxusjacht milliárdos tulajdonosáról Belkovszkij, aki szerint Baturina cégének nyilván meg kell majd válnia üzlete egy részétől. – Lesznek korrupciós ügyek, talán az Inteko pár menedzserét felelősségre is vonják, de Luzskov és felesége bizonyosan nem kerül bíróság elé – állította a politológus.

Az elnöki adminisztráció szóvivője szerint a 74 évesLuzskov nem számíthat a búcsúzáskor kitüntetésre sem. Natalia Tyimakova kijelentette, hogy Medvegyev kínai útjáról viszszatérve sem kíván találkozni az expolgármesterrel, akinek helyébe ideiglenesen helyettese, a szintén 74 éves Vlagyimir Reszin lép. – Luzskov most már csak egyszerű állampolgár – tette hozzá Tyimakova. Ez azt is jelenti, hogy a politikus nem számíthat a békés távozás esetére állítólag felajánlott felsőházi elnöki posztra sem.

Luzskov és neje. Lépést tévesztettek?
Luzskov és neje. Lépést tévesztettek?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.