„Jó franciákat” gyárt az új törvény?

Elvenné az állampolgárságot a bűnözőktől és megkönnyítené a romák kiutasítását az új francia bevándorlási törvény. Éric Besson miniszter „jó franciákat” szeretne előállítani.

Nem bízza a választók képzeletére a francia kormány, hogy mi a véleménye a bevándorlásról. Nicolas Sarkozy elnök már nyáron, a hírhedtté vált grenoble-i beszédben (ebben összekapcsolta az immigrációt és a bűnözést) megígérte, ami törvényjavaslat formájában kedden a nemzetgyűlés elé került. E szerint megfosztanának az állampolgárságától minden, tíz évnél nem régebben honosított személyt, aki hatósági személy ellen követ el támadást.

Miközben emberjogi csoportok tiltakoznak és tüntetést szerveznek a párizsi törvényhozás elé, olaj a tűzre Éric Besson bevándorlásügyi interjúja a Parisien című lapnak. „Önöket talán sokkolja, hogy külföldiek »jó kis franciákká« válnak, de én ezt remek hírnek tartom. Ha valaki »jó francia«, ez nem azt jelenti, hogy megtagadja a történelmét, a gyökereit vagy a kultúráját. Ha a minisztériumom jó franciákat gyártó gépezet lehet, ez engem örömmel tölt el.”

Kimondatlanul – de egyértelműen – a romák kitoloncolását is megkönnyítené a bevándorlási törvény módosítása. Büntetné például azokat, akik visszaélnek a schengeni övezetben megengedett három hónapos tartózkodással (egy EU-állampolgár is csupán eddig maradhat tartózkodási engedély nélkül). Hazaküldenék Franciaországból a külföldieket, akik ide-oda utazgatnak, csak hogy meghosszabbítsák a szabályos tartózkodást – és kitennék azokat is, akik „túlzott terhet” rónak a társadalombiztosítási rendszerre.

Kemény (és hosszadalmas) vitára számítanak a nemzetgyűlésben a kormányzó jobboldal és a baloldali ellenzék között. Patrick Roy szocialista képviselő úgy reagált Besson jó franciákat emlegető kijelentésére: „Ismerve Franciaország történelmét, az effajta beszéd elfogadhatatlan”. Külföldi jogvédő szervezetek megdöbbentőnek tartják, hogy a francia kormány éppen akkor akarja elfogadtatni a szigorításokat, amikor az Európai Bizottság szabálysértési eljárást készül indítani a romák kiutasítása miatt. Habár a kitoloncolások – hangsúlyozták Párizsban – folytatódnak.

Éric Besson francia bevándorlásügyi miniszter
Éric Besson francia bevándorlásügyi miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.