Újra építkeznek a ciszjordániai telepeken

Gáza felé tart egy zsidó segélyhajó. A katamaránon brit, nyugat-európai és izraeli utasok vannak, akik elsősorban a gázai gyermekeknek vinnének gyógyszereket. Közöttük van egy, a vészkorszak 82 éves túlélője is. A világ azonban nem erre a gesztusra figyelt hétfőn: vasárnap véget ért a 10 hónapos építési moratórium, amelyet az izraeli kormány erős amerikai nyomásra rendelt el. A palesztinok nem voltak hajlandók tárgyalni, míg az izraeli telepek növekednek Ciszjordániában.

Netanjahu izraeli miniszterelnök mérsékelt és felelős magatártásra intette a telepeseket, ám a válasz erre az építkezések újrakezdése volt. Ariel telepesvárosban megindultak a buldózerek, hogy elegyengessék a talajt 50 új lakás építéséhez. Hasonló kezdeményezéseket jelentettek tucatnyi más telepről is. Összesen 2000 lakást terveztek, ebből 600-ra van érvényes építési engedély, még a befagyasztás előtti időből. Kelet-Jeruzsálemben, amelyet Izrael annektált, nem állították le egy pillanatra sem a zsidó építéseket. Az izraeli lapok „mérsékelt” építési tevékenységre számítanak, már csak a jelenleg is tartó sátoros ünnep miatt is.

A Palesztin Hatóság tárgyalói a tervek szerint szerdán tanácskoznak Ramallahban, hogy megvitassák a helyzetet. Állítólag ha az építkezés „visszafogott”, és nem lépi túl a létező nagy zsidó telepek – voltaképpen városok – határát, akkor nem tesznek radikális lépéseket – véli a Yediot Aharonot internetes kiadása. Mahmud Abbasz október 4-én Kairóban találkozik arab vezetőkkel, s a velük folytatandó konzultációt követően dönt palesztin politikustársaival, hogy folytassák-e vagy nem a tárgyalásokat.

Az Egyesült Államok lankadatlanul szorgalmazza a tárgyalásokat. Hillary Clinton külügyminiszter szerint jó esély van a keretegyezmény elfogadására. Az építési tilalom lejárta előtt Netanjahu beszélt Clintonnal, Mubarak egyiptomi elnökkel és Abdalláhhal, Jordánia királyával. Sokan arra számítanak, hogy csendes egyezség jöhet létre a Palesztin Hatóság és Izrael között. Eszerint az izraeli védelmi minisztérium nem ad ki új építési engedélyeket, s a palesztinok elnézik a mérsékelt építési tevékenységet. Korábban mindenféle új építkezést hevesen elleneztek, s 20 hónapja a tárgyalások ezért szakadtak meg.

A Ciszjordániának nevezett területen félmillió zsidó él legalább száz telepen. Több az 1967-es határvonalhoz tapadó város, de vannak magányos telepek is. A kormány már hosszabb ideje igyekszik megakadályozni az engedély nélküli „vadtelepek” építését. Ezeket többnyire vallási fanatikusok alapították, gyakran külföldi támogatással.

A ciszjordániai Oranit zsidó telepen palesztin munkások építenek egy új házat
A ciszjordániai Oranit zsidó telepen palesztin munkások építenek egy új házat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.