Távozik tisztéből a koszovói államfő

Tegnap váratlanul bejelentette lemondását az államfői tisztségről Fatmir Sejdiu, néhány nappal azután, hogy a koszovói alkotmánybíróság úgy foglalt állást: egyszerre nem tölthet be államfői és pártelnöki tisztséget.

Sejdiu a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be Pristinában, hogy lemond a koszovói elnöki tisztségről, noha mandátuma csak jövőre járna le. Az 58 éves politikus a pristinai parlament második legerősebb pártjának, a Koszovói Demokratikus Ligának (LDK) az elnöke; a legendás koszovói albán vezetőt, a szerb uralommal szembeni passzív ellenállás vezéralakját, a 2006-ban elhunyt Ibrahim Rugovát követte a párt élén. A párt a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) koalíciós partnere.

Fatmir Sejdiu az évtized elején mint jogászprofesszor részt vett a 2008 óta független Koszovó alkotmányának kidolgozásában, megfigyelők szerint többek között ezért sem hagyhatta figyelmen kívül az alkotmánybíróság döntését – emlékeztet az MTI. Elemzők szerint ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy az új államfő személyéről koalíciós vita támad, ami akár előre hozott választások kiírását is eredményezheti.

A koszovói alkotmány értelmében az államfőt a parlamenti elnök – jelen esetben Jakup Krasniqi, a PDK politikusa – helyettesíti legfeljebb hat hónapra, vagyis ennyi időn belül kell megválasztani Sejdiu utódát. Megfigyelők szerint azonban amennyiben sem a PDK, sem az LDK nem fog tudni elegendő támogatót fölsorakoztatni saját jelöltje mögé, az esetben ki kell írni a soron kívüli választásokat.

A várható koszovói belpolitikai vihar miatt előfordulhat, hogy a tervezettnél később kezdődnek meg a szerb–koszovói tárgyalások. Pedig a szerb sajtó értesülése szerint október 12-én – balkáni körútja részeként –Belgrádba érkezik Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter Borisz Tadics szerb elnökkel és Vuk Jeremics külügyminiszterrel folytatandó tárgyalásainak fő témája a szerb–koszovói párbeszéd lesz – írta a Blic szerb napilap. Az Egyesült Államok –akárcsak az Európai Unió – ellenzi, hogy újratárgyalják Koszovó jogállását, a volt szerbiai tartomány Washington, Brüszszel – és Pristina – szerint immár önálló állam, és ezen nem lehet változtatni.

Szlovákia kivonja katonáit

Szlovákia visszavonja katonáit a KFOR koszovói missziójából a kötelezettségvállalás november végi lejártával – jelentette be Iveta Radicová szlovák miniszterelnök tegnap, amikor néhány órás látogatást tett a koszovói Sajkovacban szolgáló szlovák katonáknál. (Szlovákia egyike azon EU-s tagországoknak, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét.) Csehország ugyancsak kivonja Koszovóból a KFOR-misszióban részt vevő 430 fős egységének nagyobbik részét – közölte hétfőn Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter. A döntést azzal indokolta, hogy a katonákat a közeljövőben Afganisztánba küldik. (MTI)

Fatmir Sejdiu bejelenti lemondását
Fatmir Sejdiu bejelenti lemondását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.