Jegelt magyar–szlovák viták

„Korai figyelmeztető rendszert” létesít Magyarország és Szlovákia arra az esetre, ha a jövőben bármelyik fél megítélése szerint új vitás kérdés merül fel a kétoldalú kapcsolatokban – ebben állapodott meg tegnap Martonyi János magyar és Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter. Dzurindát fogadta Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál államfő is.

Martonyi és Dzurinda úgy foglalt állást, hogy a két ország viszonyában a nyári kormányváltások nyomán pozitív irányban változott a hangulat. A kapcsolatokban felhalmozódott problémákat a felek a kormányközi vegyes bizottságokban kívánják megvitatni, amelyek hamarosan felújítják munkájukat. A megoldásokat illetően a miniszterek nem kívántak részletekbe bocsátkozni –minden bizonnyal azért, mert ilyenek egyelőre nem látszanak körvonalazódni.

Erre utalnak a szlovák államnyelvtörvényhez és a magyar kettős állampolgársági jogszabályhoz fűzött miniszteri kommentárok. Mindkét részről jelezték, hogy a kettős állampolgárság ügyében változatlanul elvi eltérés mutatkozik az álláspontokban. Dzurinda a maga részéről „rossz törvénynek”minősítette a magyar állampolgárság kiterjesztéséről született jogszabályt, amelyre – szavai szerint – az előző pozsonyi kabinet is „rossz választ” adott. –Mi a magunk rossz válaszát most kijavítjuk – mondta, és hozzáfűzte: a pozsonyi kül- és belügyminiszter együtt dolgozik az adekvát válaszlépésen. Martonyi azzal igyekezett nyugtatni pozsonyi kollégáját: a kettős állampolgársági törvénynek nem célja, hogy a szlovákiai magyarság tömegesen vegye fel a magyar állampolgárságot.

A szlovák nyelvtörvény módosítására múlt héten kidolgozott pozsonyi kormányzati javaslatot Martonyi jó irányba tett lépésnek minősítette, de jelezte, hogy ezt Budapest csak egy folyamat egyik állomásának tekinti, amely után magyar részről további lépéseket várnak –pél dául egy szlovák kisebbségi törvény megalkotását.

Martonyi János további lépéseket vár szlovák kollégájától, Mikulás Dzurindától
Martonyi János további lépéseket vár szlovák kollégájától, Mikulás Dzurindától
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.