Basescu nem kér a rendőrökből

Benyújtotta lemondását hétfőn Bukarestben Vasile Blaga román belügyminiszter. Döntését a rendőrök engedély nélküli tiltakozó akciójával indokolta.

A tárcavezető leköszönését a média már vasárnap este óta kész ténynek tekintette, miután Traian Basescu lemondott hivatalos gépkocsijának rendőri felvezetésről és csendőri biztosításáról. Hasonlóképpen cselekedett a New Yorkból hazatérő Emil Boc kormányfő is, akinek gépkocsiját csak a kormányőrség járművei biztosították. Az államfő azzal magyarázza döntését, hogy a rendőrség és a csendőrség pénteki törvénytelen tüntetésével aláásta az állam és fontos intézményeinek tekintélyét.

A tanárok, az orvosok és más közalkalmazottak múlt heti tüntetései után, pénteken délután ugyanis a rendőrök és a csendőrök összegyűltek a bukaresti Victoria kormánypalota előtt, hogy a megszorító intézkedések, köztük a béreik 25 százalékos csökkentése ellen tiltakozzanak. A tüntetők a kormánypalota előtt spontán módon úgy döntöttek, hogy a Cotroceni-palota elé vonulnak, és ott folytatják a tiltakozást. Az elnöki palota főbejáratánál mintegy 8000 rendőr és csendőr jelent meg. Egyesek szolgálati fegyvereiket is magukkal hozták. A tömeg sértő jelszavakat skandált, műanyag palackokkal és gyertyákkal dobálta a palota kapuját, aztán a rendőrök levették tányérsapkáikat, és azokat a palota udvarára dobálták.

Elmondása szerint Basescu nem tartózkodott a palotában, de a tüntetést követően kijelentette: a tiltakozó akcióra a karhatalmiaknak a kormánypalota előtti térre volt engedélyük, a Cotroceni előtti tüntetés tehát illegális volt, ezért lemondott a rendőrség és a csendőrség szolgálatairól, és a jövőben hivatali gépkocsijának felvezetésére sem kívánja őket igénybe venni.

Vasile Blaga közölte, hogy a tüntetésen fegyverrel részt vevő rendőrök ellen szabálysértési intézkedés indul.Megfigyelők szerint Basescu döntése Blaga belügyminiszter ellen irányul, s azt bizonyítja, hogy a kormány fő erejét alkotó Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és az államfő között növekszik a feszültség. A megszorító intézkedések miatt a D-LP támogatottsága az elmúlt hónapokban látványosan csökkent, és ezért egyesek úgy vélik, a pártnak szakítania kell Basescuval.

Román rendőrök és börtönőrök tüntetnek Bukarestben
Román rendőrök és börtönőrök tüntetnek Bukarestben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.