A minaretjáték bejött az FPÖ-nek

Olcsó, de hatékony fogásnak bizonyult az iszlámellenességre építenie stájerországi kampányát a szélsőséges FPÖ-nek. Az osztrák Szabadságpárt majdnem megduplázta szavazatai számát a második legnagyobb ausztriai tartományban vasárnap megrendezett törvényhozási választáson.

A pártszínek után kékeknek nevezett, leginkább mégis az újbarnák felé hajló „szabadelvűek” nemcsak a Svájcból importált, a mecsetek és minaretek építését stoptáblákkal megakadályozó internetes játéknak (Moschee ba ba) köszönhetik sikerüket. Számos úgynevezett tiltakozó, korábban például a kommunistákat támogató szavazó most egyértelműen jobbra húzott és az emberek félelmeit ügyesen meglovagoló FPÖ mellé állt. A gazdasági válság által leginkább sújtott, eddig szociáldemokrata fellegvárnak számított régiókban is szépszámú voksot kaptak. Gerhard Kurzmann, az FPÖ tartományi listavezetője Stájerországban betiltaná a koldulást, ugyanakkor „rendes embereknek” nevezte az egykori Waffen-SS tagjait.

Elemzők szerint Kurzmannék hasznot húztak abból is, hogy az 1,2 millió lakosú Stájerországban a választási részvétel most igen alacsony, mindössze 64 százalékos volt. Egyes körzetekben kétszer annyi volt a távol maradók száma azokénál, akik az iszlám megállítására hívó FPÖ-re adták szavazatukat. A mértékadó osztrák lapok azért azt is hozzáteszik: az FPÖ 11 százaléka egyfajta „normalitást” jelent és messze van az idegenellenes politikai erő által egykor elért 17 százaléktól.

Maga a választás szoros eredményt hozott. A 38,4 százalékot elérő szociáldemokraták (SPÖ) kevéssel előzik meg a 37,1 százalékon álló konzervatívokat (ÖVP). Egyedül egyik nagy néppárt sem képes kormányozni. Az öt százalékot hajszállal átlépő zöldek kevesek egy stabil többséghez. Ha a vörösök és a feketék nem akarják vagy tudják folytatni eddigi nagykoalíciójukat, nem marad más választásuk, mint magukhoz csábítani a már kormánytag FPÖ-t. A bonyolult stájerországi választási rendszer értelmében ugyanis a tíz százalékot elérő pártoknak garantált helyük van a grazi kabinetben. Az eredmények ismeretében Franz Voves (SPÖ) nem zárta ki, hogy az FPÖ támogatásával érje el tartományi főnöki újraválasztását. A szociáldemokraták balszárnyához tartozó politikusok élesen bírálták az egykori osztrák válogatott jégkorongozót, mert a szemükben elfogadhatatlan bármiféle együttműködés a populista-szélsőséges erővel. Az FPÖ mindenesetre fő céljának tekinti, hogy megakadályozza a „zsíros falatokat egymás között elosztó” nagykoalíciót.

Az osztrák szocdemeket súlyosan érinti szavazóik tömeges elvándorlása. Amióta Werner Faymann SPÖ-elnök 2008 végén Ausztria kancellárja lett, a nagy múltú párt sorra szenvedett voksveszteségeket a tartományi választásokon. A következő erőpróba október 10-én az eddig „vörös” Bécs lesz: Michael Häupl SPÖ-s főpolgármester az előrejelzések szerint búcsút mondhat abszolút többségének, és nagykoalícióra kényszerülhet az ÖVP-vel.

Stájerországban az SPÖ hanyatlását csak részben tudta ellensúlyozni Voves népszerűsége. Az 57 éves politikust sokan csodálják azért, hogy sportolóból előbb sikeres menedzser, majd a tartomány első szocdem kormányfője lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.