Rabul ejt a szülési szabadság

Vihart kavart a szülési szabadságot meghosszabbító EU-javaslat. Bár nemsokára szavazni kellene róla, egyelőre mindenki azt számolgatja: mennyibe kerülne ez neki?

Válság idején családbarátnak lenni nem is olyan népszerű. Miközben az Európai Parlament nőjogi bizottságában egyesek azon örvendeztek, milyen jó lesz a kismamáknak még többet nyújtani, mások arra figyelmeztettek: az új szabályozás inkább elveszi a munkaadók kedvét a fiatal nők alkalmazásától. A megosztottságot mutatja, hogy végül csak szűk többséggel sikerült jóváhagyni a szülési szabadság felemelését EU-szerte 20 hétre, teljes fizetéssel. Ez még az eredeti – az Európai Bizottság által beterjesztett – javaslatot is felülírta, amely csupán 18 hetet ajánlott, minimum a betegszabadságnál járó pénzzel.

Azonnal össztűz alá került a kezdeményezés. A nőjogi bizottságban elfogadott ötlet el sem jutott az Európai Parlament plenáris üléséig, a márciusra meghirdetett voksolást lefújták. Ehelyett (konzervatív képviselők nyomására) hatástanulmányt rendeltek, hogy kiderüljön, mekkora terhet róna a tagállamok recsegő-ropogó költségvetéseire a még nagyvonalúbb szülési szabadság. A tanulmányt a napokban hozták nyilvánosságra, az EP-plenáris valószínűleg októberben mond ítéletet.

Megkongatta a vészharangot több tagország is, élükön persze Nagy-Britanniával. A brit kereskedelmi kamara szerint az uniós nagylelkűség évente 2,5 milliárd fonttal (800 milliárd forinttal) növelné a vállalatok kiadásait a szigetországban. „Az Európai Parlament javaslata teljességgel elfogadhatatlan, amikor a kormányok az egész EU-ban költségvetési hiányokkal és a recesszió utóhatásaival küszködnek” – közölte Kieran O’Keeffe, a kamara szakértője. Másként látja a dolgot a szülőket támogató jótékonysági szervezet, a National Childbirth Trust vezetője, Belinda Phipps: „A csecsemőkből lesz a jövő lakossága, nem hagyhatjuk tehát, hogy átmeneti pénzügyi válság befolyásolja a családpolitikát”.

Nem sok fogódzót kínál az EP által megrendelt hatástanulmány, amely (tíz tagállam, köztük Magyarország) megvizsgálása után arra a következtetésre jut: a fizetett szülési szabadság kiterjesztésének ára országonként változó. Merthogy ma nemcsak a szabadság időtartama, hanem a finanszírozásának módja is más és más (fizethet kizárólag az állam, vagy valamilyen arányban megoszthatja a költségeket a munkaadókkal és a munkavállalókkal). A magyarországi törvény például 24 hét szülési szabadságot ír elő, ezalatt a fizetés legalább hetven százaléka jár – az új EU-jogszabály ezt az arányt emelné fel száz százalékra. És, nem mellesleg, legalább két hetet az apáknak is adna, teljes fizetéssel.

„A szülési szabadság a nemzeti kormányok ügye” – mondta ki a lényeget Marina Yannakoudakis brit konzervatív EP-képviselőnő, előszedve a „nehogy már Brüsszel ebbe is beleszóljon” örökzöld érvet. Abban amúgy biztos lehet, hogy a tagállamoknak lesz egy-két szavuk a tervezethez. Ha az Európai Parlament októberben rá is bólint a szövegre, ezt a fő döntéshozó szerv, a (kormányok képviselőiből álló) tanács jó esélylyel módosítja, és akkor mehet vissza második olvasatban a parlament elé. A végén talán az anyja sem ismer majd rá.

Licia Ronzulli olasz képviselőnő szavaz az Európai Parlamentben. Dolgozni vagy gyermeket nevelni?
Licia Ronzulli olasz képviselőnő szavaz az Európai Parlamentben. Dolgozni vagy gyermeket nevelni?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.