Amerikában legfeljebb visszahív a választó

Az amerikai szenátusban semmiféle, a képviselőházban pedig inkább csak elvi lehetőség van az igazolatlanul hiányzó politikusok megbüntetésére –nyilatkozták megkeresésünkre a Capitolium „házi történészei”. Katherine Scott a szenátussal kapcsolatban azt válaszolta: a házszabály meg sem engedi a bírságolást.

Régen a szenátorok napidíjat kaptak csak, de a büntetés akkor sem dívott. A jelenlétet a bizottsági üléseken annál nehezebben követelhetik meg, hogy előfordul: egyazon időben ülésezik két vagy több bizottság is, amelyeknek az illető politikus a tagja. – Ám a szenátorok évente szembesülnek a választóikkal, akik megbüntethetik őket a gyakori hiányzás miatt –tette hozzá Scott.

A képviselőház történésze, Thomas Rushford viszont arról számolt be: az alsóházban a szavazás igazolatlan elmulasztása (a betegségen kívül minden más ok ilyen) elvileg bírsággal járhat, mégpedig a képviselői fizetés az adott napra eső részének megvonásával. Igaz, ennek lehetőségével utoljára a XX. század elején éltek –mondta Rushford.

Ha az amerikai elnök a kongresszus két háza előtt beszél, azaz értékeli „az unió helyzetét”, ez országos eseménynek számít, és a politikusok is tudják: ott a helyük. Igaz ez a szenátusi szavazásokra is, ahol patikamérlegen mérik a minősített (60 százalékos) többséget. Robert Byrd szenátort, aki a 93 évesen hunyt el, az egészségügyi reformcsomag megszavazásakor még kerekesszékben is betolták voksolni.

A téma függvényében persze foghíjas vagy az ürességtől tátongó széksorokkal is találkozni lehet. A legutóbbi budapesti nagykövetjelölt tavalyi szenátusi meghallgatásakor például volt olyan pillanat, amikor a levezető elnök egy magában ült szemben Eleni Tsakopoulos Kounalakisszal. De téved az az amerikai politikus, aki azt hiszi: mandátuma lejártát hátradőlve várhatja ki. Itt ugyanis elvben működik a visszahívás intézménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.