Vatikáni milliókat foglaltak le

Huszonhárommillió eurót foglaltak le a Vatikáni Bank (IOR) egyik olaszországi számláján. A precedens nélküli lépést az olasz pénzügyőrség azzal indokolta, hogy a pápai állam mulasztást követett el a pénzmosásra vonatkozó szabályok betartásában.

Kilenc méter vastag reneszánsz erődfalak őrzik a pápai állam területén a kegyes célokra alapított, 1942 óta bankként működő IOR titkait és száz dolgozóját. Pénzét nem, mivel a bank az egyházi intézmények, a vatikáni dolgozók és a nem vatikáni, mégis IOR-számlával bíró kiváltságos ügyfelek számláit olaszországi bankokban vezeti. Szentekről elnevezett vagy számkódolt IOR-számlákon; a tranzakciók is az általános „vatikáni kincstári utalás” megjelölést kapják.

A Vatikáni Bank mindeddig érinthetetlennek bizonyult. A legnagyobb olasz katolikus bank, a Banco Ambrosiano csődje és bankárának, a ’82-ben gyanús öngyilkosságba menekült Roberto Calvinak a halála sem kezdte ki az IOR körüli falakat, mint ahogyan az sem, amikor kiderült: idevezetnek a P2 szabadkőműves-páholy vagyonának szálai is. A hétszeres olasz kormányfő, Giulio Andreotti IOR-számláiba sem tudott soha senki belenézni. A 2009-es l’aquilai G8-as csúcs milliárdos korrupciójáért letartóztatott vállalkozó, Angelo Balducci IOR-ügyletei azonban nem élveztek hasonló egyházi-politikai védelmet. Ekkor derült fény az offshore cégekhez hasonló IOR számláinak rejtelmeire.

A pénzek mozgását két éve tüzetesen vizsgáló olasz ügyészség munkájának a Mario Draghi vezette olasz jegybank megváltozott magatartása is kedvezett. A tranzakciók feltételeinek szigorításával a Banca d’Italia értesítette az ügyészséget, amikor a Vatikán falaitól alig néhány méterre levő Uni-Credit-fiókból 200 millió eurót utaltak át a szomszédos külföldi (pápai) államba. Erről azonban elfelejtették értesíteni az illetékes hatóságot.

Most a Credito Agricolo egyik számláján foglaltak le 23 millió eurót. Ebből húsz a frankfurti JP Morganhoz készült, a többi a Banca del Fucinóhoz. „Nemzetközi bank lévén gyakran utalunk pénzt külföldi számláinkra. A Vatikán együttműködik a pénzmosás elleni küzdelemben” – hangoztatta a szentszéki államtitkárság, ám emlékeztetve, hogy az IOR felette áll az olasz bankszabályoknak. A vizsgálat alatt levő IOR elnöke, a pénzügyi etika szakértőjének tartott Ettore Gotti Tedeschi még nem jelent meg az ügyészség előtt.

„Ave Mariával nem lehet az egyházat irányítani” – szólt az egykori IOR-elnök, Paul Marcinkus bíboros híres mondása. Ám az ügyészség emlékeztet rá: a pénzmosásra vonatkozó európai előírások betartását a Vatikánnak nem csak ígérnie kell.

Ettore Gotti Tedeschi. Nem sikerült rendet tennie
Ettore Gotti Tedeschi, a Vatikáni Bank igazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.