Párizs:ez a harc lesz a végső?

A francia szakszervezetek június és szeptember eleje után újra megpróbálták: csütörtökre az ország minden városába tüntetést és országos sztrájkot szerveztek a kormány nyugdíjreformja ellen.

A szeptember eleji tüntetéshez képest a helyzet mára alapvetően megváltozott. Míg akkor a nyugdíjreform tervezete ellen vonultak az utcára és sztrájkoltak a franciák milliói, addig ma már egy, a nemzetgyűlés által elfogadott törvény ellen demonstráltak. (A szenátusi szavazás még hátravan.)

A tüntetők és a sztrájkolók létszámáról a rendőrség és a szakszervezetek adatai gyökeresen eltérnek egymástól: a rendőrség félmillió demonstrálóról beszél országszerte, a szakszervezetek hárommillióról. A sztrájkolók számával hasonló a helyzet, a leginkább „szindikalizált” állami szektorokban (vasút, oktatás, posta) a minisztériumok 20-30, a szakszervezetek 50-60 százaléknyi sztrájkolót említenek.

A törvény elfogadásán túl a szakszervezetek számára komoly gondot okoz az is, hogy Nicolas Sarkozy elnök még a ciklusa elején megváltoztatta a sztrájktörvény elégséges szolgáltatásról szóló passzusait. Ez ugyan nem tette „észrevehetetlenné” a sztrájkokat (ahogy az elnök némi cinizmussal ígérte), de mindenesetre erősen csökkentette a sztrájkok hatását.

A kormány tervei szerint a nyugdíjba vonulás legalacsonyabb életkorát 60-ról 62 évre emelnék, ám valójában nem ez az igazi probléma. Inkább az, hogy a teljes nyugdíjhoz vagy 67 évesnek kell lenni, vagy 41 és fél év munkaviszonnyal kell rendelkezni.

A párizsi felvonulás egyik résztvevője, Anne-Marie, a CFDT szakszervezet ápolónőként dolgozó tagja azt mondta lapunknak: – 40 éves vagyok, de pár évig munkanélküli voltam. Ha felemelik a korhatárt, egészen 67 éves koromig dolgoznom kell. A kormány egyre tovább akarja dolgoztatni az embereket, miközben a munkanélküliség egyre nő. Ha többen dolgoznának, több lenne a nyugdíjjárulék-befi zetés is –hangoztatta.

A felmérések szerint a közvélemény felemásan viszonyul a tiltakozási hullámhoz. A Vivavoice intézetnek a Libération című napilapban közölt adatai szerint a lakosság 63 százaléka támogatja a sztrájkot – a Le Figaro által megbízott Ifop szerint azonban csak alig 37 százalékuk gondolja, hogy az ellenzék valójában visszaállítaná a 60 éves korhatárt, ha hatalomra kerülne. A La Croix című napilap szerint a párizsi tüntetés valójában „a 60 éves nyugdíjkorhatár ünnepélyes temetési menete”. (MTI)

Sarkozyt is nyugdíjba küldené az egyik tüntető
Sarkozyt is nyugdíjba küldené az egyik tüntető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.