Beperli a lengyel államot egy guantánamói fogoly

Keresetet indított a lengyel állam ellen egy guantánamói fogoly. A szaúdi férfitfél évig tartották fogva és kínozták Lengyelországban.

Négy évet töltött titkos CIA-börtönökben, ebből egy évet Lengyelországban egy szaúdi férfi. Abd al-Rahim al-Nasiri most a Soros György által finanszírozott intézményen keresztül pert indított a lengyel állam ellen a fogva tartása miatt. A jelenleg még a guantánamói börtönben őrzött férfi ügyét az Open Society Justice Institute vállalta el. Ennek a szervezetnek a megbízásából nyújtott be keresetet a varsói fellebbezési főügyészséghez Mikolaj Pietrzak ügyvéd. A jogász a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, azt követeli az ügyészségtől, hogy folytasson vizsgálatot a férfi lengyelországi fogvatartása ügyében, és járjon el, annak érdekében, hogy felelősségre vonják az al-Nasiri fogva tartásáért és megkínzásáért felelős személyeket. Mint kiderült, al-Nasiri több hónapig volt a Stare Kiejkuty katonai hírszerzési bázison. Ez idő alatt többször megkínozták: imitált kivégzéssel félemlítették meg. Ezt a CIA vizsgálata is megerősítette.

A szaúdi férfit 2002-ben Dubaiban fogták el. Onnan egy afganisztáni, majd egy thaiföldi börtönbe vitték. 2002. december 5-én szállt le az őt szállító Gulfstream Északkelet-Lengyelországban, Szymany korábbi katonai repülőterén. A férfit azzal vádolták, hogy ő szervezte meg a USS Cole amerikai hadihajó elleni öngyilkos támadást 2000-ben. Tizenkilenc amerikai haditengerész halt meg, 39-en megsebesültek. A vádat később ejtették, de al-Nasirit még mindig fogva tartották, mint „ellenséges harcost”. Az emberjogi szervezetek azt állítják, hogy Aleksandr Kwasniewski akkori államfőnek és Leszek Miller miniszterelnöknek (mindketten baloldali politikusok) tudniuk kellett a CIA-börtönről. A The New York Times egy korábbi cikkében a lengyelországi támaszpontot a CIA legfontosabb börtönének állította, ahol a legfontosabbnak tartott foglyokat vallatták. Közöttük volt Khalid Sheik Mohamed, akit a 2001. szeptember 11-i merénylet egyik értelmi szerzőjének tartottak.

A lengyel ügyészség két éve nyomoz az ügyben, eddig azonban nem álltak elő semmilyen eredménnyel. A börtön tényét aligha tagadják már a lengyel hatóságok. A lengyel Helsinki Emberjogi Alapítvány idén júliusban hozta nyilvánosságra a határőrségtől kapott adatokat. Ezek szerint 2002 decembere és 2003 szeptembere között Gulfstream típusú gépekkel 20 személyt hoztak Szymany repülőterére Afganisztánból, Dubaiból és Marokkóból. A korábbi ENSZ-jelentések arra is utaltak, hogy Kiejkutyban lengyel személyzet működött együtt az amerikaiakkal. Al-Nasirit Lengyelországból még elvitték Marokkóba, majd onnan visszarepítették Romániába. Egyébként az európai NATO-országok közül feltehetően még Litvániában is voltak a CIA-nak börtönei. A per, ha megindul, fényt deríthet arra, miként járt el az amerikai titkosszolgálat a feltételezett terroristák ügyében, és mekkora segítséget kapott európai társszerveitől és a jó pontokért küzdő kormányoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.