A diplomácia ajtaja nyitva marad

Továbbra is lehetőség van az iráni atomkérdés diplomáciai megoldására – erősítette meg az ENSZ-közgyűlés előtt felszólaló amerikai elnök. Hozzátette: Teheránnak teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit.

Az éghajlatvédelem, az al-Kaida elleni nemzetközi harc vagy éppen az iraki kivonulás említése mellett a pár hete felújított közel-keleti békeerőfeszítéseket helyezte idei ENSZ-beszédének középpontjába Barack Obama. Az amerikai elnök csütörtökön, a világszervezet közgyűlése előtt azt mondta: „hallja a szkeptikusok hangját”. Szerintük a béke nem lehetséges, túl nagy a különbség a bizalmatlan, önmagukon belül is megosztott felek álláspontja között.

– De vegyük sorra, mi lenne a másik lehetőség?! Ha nem születik egyezmény, a palesztinok sosem ismerik meg a büszkeséget és méltóságot, ami önálló államiságukkal jár. Az izraeliek pedig sosem ismerhetik a bizonyosságot és biztonságot, amelyet az egymás mellett élő szuverén és stabil szomszédok jelentenek. Még több vér folyik majd – hangoztatta. Obama reményét fejezte ki, hogy egy év múlva olyan egyezmény lesz a felek kezében, amely lehetővé teszi a független, szuverén, de Izraellel békében élő palesztin államiságot. Az amerikai elnök sürgette Izraelnél a ciszjordániai zsidó telepbővítésekre hirdetett moratórium meghosszabbítását.

Teheránnal kapcsolatban Obama kijelentette: „Hadd tegyem még egyszer világossá, az USA és a nemzetközi közösség megoldást keres Iránnal való nézeteltéréseinkre. A diplomácia ajtaja nyitva marad, ha Irán úgy dönt: áthalad rajta. De az iráni kormánynak világos és hiteles elkötelezettséget kell mutatnia, igazolnia kell a világ előtt nukleáris programjának békés voltát.” Szerdán egyébként a Fehér Ház közleményben dicsérte meg Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, amiért Moszkva – az ENSZ-szankciókat értelmezve – nem szállítja le Iránnak az S–300-as légvédelmi rakétarendszert.

Mint az tavaly szeptemberben is megszokottá vált, New York városában tüntetések zajlanak Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök jelenléte ellen, elítélve az ismert szállodaláncot is, amely vendégként befogadta. Az államfő a fejlesztéspolitikai vitában a héten már felszólalt, de megszakadt a tolmácsolás. Csütörtökön Obamával egy napra került. Ahmadinezsad előzőleg, egy szűk körű vacsora vendégeinek azt mondta: Irán „ha megengednék se építene (nukleáris) fegyvereket”. Nyilvános fellépésein ostorozta a Nyugatot, Iránnak a nagyhatalmakkal azonos helyet követelve a világpolitikában.

– Az iráni nemzet sosem ismeri el a cionista rezsimet –hangoztatta, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt pedig „képzett gyilkosnak” nevezte. Újságírókkal elköltött munkareggelijén Ahmadinezsad (kérdésre) kifejtette: nem érti, miért van ekkora érzékenység a holokauszttal kapcsolatban, „és miért nem lehet ebben a kérdésben tovább vizsgálódni”?

A közgyűlés általános vitáját megnyitó beszédében Ban Ki Mun főtitkár morális iránytűnek nevezte az ENSZ-t az egyre inkább növekvő társadalmi egyenlőtlenségek közepette. – Nem lehetséges a béke az igazság(osság) nélkül. Küldjünk világos üzenetet: sem nagy, sem pedig kis ország nem sértheti meg büntetlenül állampolgárainak jogait – hangoztatta. Schmitt Pál köztársasági elnök magyar idő szerint péntek este szólal majd fel.

Az amerikai elnök megérkezik a világszervezet közgyűlésébe
Az amerikai elnök megérkezik a világszervezet közgyűlésébe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.