„Itt már csak a csoda segíthet”

Koszos fürdőszobák, vízben úszó lépcsőház és kutyalábnyomos ágyak várják a Nemzetközösségi Játékokra érkező sportolókat Delhiben a helyszínen készült fotók szerint.

Az első résztvevők szombaton érkeznének az indiai fővárosba az október 3-án kezdődő sporteseményre. Az új-zélandi, a kanadai és a skót csapat azonban bejelentette, hogy elhalasztja az indulást – számos világklasszis sportoló, köztük Usain Bolt jamaicai futó pedig le is fújta a részvételt. Még egyetlen csapat sem mondta le teljesen a részvételt, ám ha Indiának nem sikerül a rendelkezésre álló egy hét alatt megfelelő körülményeket teremtenie és szavatolni a játékosok biztonságát, ez katasztrofális következményekkel lesz az ország megítélésére.

Az utolsó percig folyik az építkezés – rend lesz végül a káoszból?
Az utolsó percig folyik az építkezés – rend lesz végül a káoszból?

A Commonwealth Games, magyarul Nemzetközösségi Játékok elsősorban az egykori brit gyarmatok részvételével megrendezett, nagyságrendjében az olimpiához hasonlítható rendezvény. A négyévente megrendezett játékokon 54 ország 71 csapata indul. (Ez úgy lehetséges, hogy Skócia, Wales, Észak-Írország és Anglia például külön küldöttséggel érkezik.) India abban reménykedik, hogy megmutathatja: gazdasági és politikai hatalom lett. A szervezők szeme előtt a 2008-as pekingi olimpia és a dél-afrikai futball-világbajnokság lebegett.

Egyre több jel mutat azonban arra, hogy a rendezvény bukás lehet India számára. Az új-zélandi küldöttség vezetője azt is felvetette, hogy Le kellene mondani a játékokat.

Az építkezések sem haladnak jól: helyszíni jelentések szerint a 18 milliós városban a szokásosnál is nagyobbak a dugók, még mindig nem fejeződött be a közlekedés fejlesztése. Az események központjául szolgáló Dzsváharlál Nehru stadion a szervezők szerint „száz százalékig készen van”. Ez azonban tegnap megkérdőjeleződött, amikor az épület álmennyezetének néhány darabja lezuhant a helyéről. Kedden pedig a parkolóból a stadionba vezető felüljáró omlott össze építés közben, több mint húsz munkást megsebesítve.

A játékosfalu 34 toronyházából tízet még építenek, mindenfelé építési törmelék hever, a gyakorlómedencék vizén pedig szúnyoglárvák tenyésznek. Koszos és lakhatatlan – e szavakkal foglalta össze a Nemzetközösségi Játékok szövetségének múlt hét végén a helyszínre látogató igazgatója, Mike Hooper. A sportolók a biztonságmiatt is aggódnak: muzulmán szélsőségesek többször is merénylettel fenyegették a játékokat. A félelmeket erősíti, hogy múlt vasárnap egy robogóról két fegyveres nyitott tüzet Delhi egyik legnépszerűbb látványosságánál, és megsebesített két tajvani turistát. Az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ igazgatója, Michael Leiter tegnap közölte: a játékok „vonzó célpont” a szélsőséges pakisztáni Laskar-e-Taiba szervezet számára.

A Delhiben dúló dengue-lázjárvány is sokakat aggaszt. A játékosfalu különösen veszélyeztetett, mivel a Jamuna folyóhoz közel fekszik, s a nemrég véget ért heves monszun hagyta tócsákban is tenyésznek a magas lázzal és izomfájdalommal járó betegséget terjesztő szúnyogok. A gondok egyik oka, hogy India nagyon későn kezdett hozzá az építkezésekhez. 2003-ban nyerték el a rendezés jogát, ám 2005-ig szervezőbizottságot sem állítottak fel, és csak 2007-ben indultak meg a valódi fejlesztések. A kiterjedt korrupció és a hibás számítások miatt pedig tizenhétszer anynyi pénzt, összesen hatmilliárd dollárt költöttek el, mint amennyit terveztek – jelentette a Reuters.

A szervezési nehézségekmár évekkel ezelőtt látszottak, Szures Kalmadi, a szervezőbizottság elnöke azonban nem engedte a külföldi szakértők alkalmazását, mert túl drágának tartotta őket – írta az indiai hetilap, a Tehelka. – Én szorítok, India véghezviheti még a csodát. De hogy valódi csodára lesz szükség, az nem kétséges – idézte a Reuters Boria Madzsumdan sporttörténészt, aki könyvet írt a játékok megrendezése körüli visszásságokról.

A szervezők állítják, hogy minden rendben lesz. A játékosfaluban található kosz miatt a szervezőbizottság szóvivője szerint nem szabad aggódni, Lalit Bhanot szerint csupán „a tisztaság fogalmának eltérő értelmezése” okozta a nézeteltéréseket. – Olyan ez, mint egy indiai esküvő. Eleinte minden kaotikus, de végül összeáll egy jól szervezett ceremónia – mondta Manohar Szingh Gill sportminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.