CIA: titkos hadsereg a határon

Aligha teszik ki az amerikai Demokrata Párt ablakába a Watergate-botrány egykori kirobbantója, Bob Woodward sztárújságíró legújabb könyvét a kongresszusi választások előtt pár héttel.

Az Obama háborúi című kötet, amelyből a vezető lapok szerdai számukban szellőztetnek meg részleteket, bennfentes interjúk, jegyzőkönyvek és dokumentumok alapján számol be a Fehér Házat szinte szétfeszítő belső megosztottságról az Afganisztán-stratégia kapcsán. Ennek tartalmi része eddig is ismert volt: Barack Obama elnöknek a végül jóváhagyott, 30 ezres csapaterősítést keveslő tábornokok, illetve a háborút pilóta nélküli repülőgépekkel – drónokkal – al-Kaida-ellenes támadásokra redukálni igyekvő Joe Biden álláspontja között kellett lavíroznia. Obama egy évvel ezelőtt a következőt mondta minisztereinek: „Nem maradok tíz évig (ti. Afganisztánban). Nem hajtok végre hosszú távú országépítést. Nem költök el ezermilliárd dollárt.” Woodward könyvében inkább az az újdonság, hogy felfedi a személyeskedésig fajuló belső ellentéteket, utólag érthetőbbé téve Stanley McChrystal tábornok, az előző afganisztáni parancsnok sajtóbotrányát és kényszerű távozását is.

Utóda, David Petraeus – akkor még az afganisztáni hadszíntérért is felelős középső parancsnokság feje – az elnök jobbkezét, David Axelrodot például „totális propagandistának” tartja, James Jones, a nemzetbiztonsági tanácsadó pedig a „maffia”, „a politikai bizottság”, „a kampánystáb” vagy a „poloskák” névvel illeti Obama közvetlen politikai környezetét, akikkel egyébként maga is osztozik a Fehér Ház nyugati szárnyának irodáin.

Obama hat oldalon világosan leírta Afganisztán-politikájának a lényegét, hogy aztán a Pentagonban ne „értelmezgessék” azt. Mindeddig csak bennfentesek tudhatták azt is, hogy a CIA afgánokból álló, háromezer fős titkos hadsereget működtet a pakisztáni határvidéken. Hamid Karzai afgán elnököt mániás depresszióval (bipoláris zavarral) diagnosztizálták amerikai hírszerzési jelentések szerint, és orvosságokat is felírtak neki. – Van, hogy szedi őket, máskor nem szedi – idézi a könyv szerzője Karl Eikenberry kabuli nagykövetet. Pakisztánt az elnök „rákbetegségnek” nevezte az Ovális Irodában tartott egyik megbeszélésen, amelynek „átterjedését” meg kell akadályozni.

Ugyanakkor Obama maga mondta Woodwardnak: az Egyesült Államok képes lenne egy újabb terrortámadást is – ahogy fogalmazott – „felszívni”. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, de még szeptember 11-ét, a mindenkori legnagyobb támadást is feldolgoztuk, és most már erősebbek vagyunk – hangoztatta.

A könyv Amerika első számú európai szövetségesénél, Nagy-Britanniában is komoly figyelmet keltett szerdán. Annak bizonyítékaként, olvasható, hogy a tálibok megosztására irányuló törekvés inkábbWashingtont osztja meg – írja epésen a The Guardian internetes kiadása.

Barack Obama márciusi afganisztáni útján ellátogatott a baghrami légi támaszpontra is
Barack Obama márciusi afganisztáni útján ellátogatott a baghrami légi támaszpontra is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.