Peking–Tokió: hűl a viszony

Kölcsönös fenyegetések repkednek Tokió és Peking között egy halászhajó kapitányának tíznapos elzárása miatt. Az összecsapás hátterében feltehetően nem is a halászat, hanem a mélyben rejlő földgáz van.

Tokió tegnap „sajnálatosnak” nevezte, hogy Peking vasárnapi bejelentése szerint felfüggeszti a miniszteri és tartományi szintű cserekapcsolatait Japánnal. A kínai külügyminisztérium immár hatodszor rendelte be Niva Uicsiro japán nagykövetet a szeptember 7-én elfogott kínai hajó ügyében, ezúttal Wang Guangya külügyminiszter-helyettes adott hangot „komoly tiltakozásának” a hajóskapitány előzetes letartóztatásának vasárnapi, további tíznapos meghosszabbítása miatt. Kan Naoto kormányfő szóvivője viszont „nyugodtságra és megfontolt intézkedésekre” szólította fel Pekinget, mondván a japán joggyakorlatnak megfelelően történik minden a hajóskapitány esetében. A hajót és a halászokat Japán már elengedte, de a vizsgálatnak kell eldöntenie, állítsák-e bíróság elé a kapitányt, aki a feltételezések szerint szándékosan ütközött a hajóját távozásra felszólító két japán őrnaszáddal.

A kívülállóknak akár egy mesterségesen felfújt incidensnek is tűnhet az eset, ám két tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik a kínaiak érzékenysége az 1931-től datálódó japán megszállás emlékei miatt, amelynek évfordulóján, most szeptember 18-án több nagyvárosban is Tokióellenes tüntetésekre került sor. Már csak ezért is „keménységet” kell tanúsítania a pekingi kormánynak. A másik ok, hogy a halászhajó incidense a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású, japánul Senkaku, kínaiul Diaoyu szigetcsoportjánál történt, amely Tajvantól 120 tengeri mérföldre, a szárazföldi Kínától, illetve a japán Okinavától egyaránt 200 tengeri mérföldre van. Mindkét ország sajátjának tekinti a gyakorlatilag lakatlan szigeteket, amelyek fontosságát az adja, hogy közelükben igen jelentős gáz- és olajlelőhelyek vannak.

Még 2008-ban a két ázsiai ország megegyezett, hogy a hajózási szempontból is kulcsfontosságú Kelet-kínaitengert „a béke, az együttműködés övezetévé” változtatják, ám most Peking elhalasztotta a földgázmezők közös kihasználásáról esedékes tanácskozást. A Kyodo hírügynökség tegnap már azt jelentette, hogy Kína lemondta ezer japán diák mától esedékes látogatását a sanghaji világkiállításra. A kínai televízió pedig azzal fenyegetőzött, hogy csökkentik a Japánba utazó kínai turisták számát.

A héten egyébként New Yorkba, az ENSZ szegénységelleni tanácskozására látogat Kan Naoto és pekingi kollégája Wen Jiabao is, ám nem terveznek találkozót, noha külön-külön folytatnak majd megbeszélést Obama amerikai elnökkel, aki feltételezhetően ösztönözni fogja a gyors megbékélést. A megfigyelők szerint a viszony tartós elhidegülése ellen hat az a tény is, hogy a világ második és harmadik gazdasági hatalma között a kereskedelmi kapcsolatok 2010 első felében 35 százalékkal növekedtek egy éves összehasonlításban, és elérték a 146 milliárd dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.