Drága a cseh takarékosság, fogynak a kastélyok

A cseh közjogi méltóságok nem hajlandók rezidenciákba költözni, mégis milliókba kerül az állagmegőrzés.

A prágai kormányfő, valamint az alsóház és a szenátus elnökének takarékossága egyre többe kerül a cseh államnak – számolt be az elmúlt napokban több cseh újság és internetes portál. A kormányfők rezidenciájaként szolgáló Kramár villa üresen áll, mert Petr Necas miniszterelnök nem hajlandó beköltözni. A válságra és a költségvetési hiányra hivatkozva továbbra is külvárosi bérlakásban él, s ahova csak lehet, gyalog megy. Hivatalos tárgyalásaira Pozsonyba, Budapestre és Berlinbe sem kormánygéppel, hanem gépkocsival érkezett. A felesége és négy gyermeke sem költözött fel a morvaországi Vsetínből. A patinás épület ezért mostanság csupán fogadások és olykor jelentősebb tárgyalások színhelyéül szolgál. A kiadások ettől nem kisebbek: évente több mint négymillió koronát (hozzávetőleg negyven millió forintot) emészt fel a luxusvilla karbantartása és működtetése. Morvaországi származású Miroslava Nemcová házelnök aszszony is, aki jól érzi magát a kisoldali Neruda utcában levő, a vidéki képviselők szálláshelyéül szolgáló helyiségekben.

Ő sem akar továbbállni, miként az észak-csehországi, s a fővárosban ugyancsak egyedül élő Premysl Sobotka, a szenátus elnöke sem, az évek óta bérelt háromszobás panellakásából. Az üresen álló két dejvicei villát így is biztonságiak őrzik, mert évekkel ezelőtt az egyiket kirabolták. Rajtuk kívül mostanság csak a kertészek és a karbantartók fordulnak meg ott.

Miroslav Nemcová legszívesebben eladná mindkét épületet, de a szakértők a nyomott ingatlanárak miatt intik ettől. Csak az elmúlt évben 57 milliót költöttek a felújításukra és korszerűsítésükre, jelenleg azonban még ennyiért sem találnának rá vevőt – vélik az ingatlanügynökök. Ráadásul az utódja nem biztos, hogy ugyanilyen szerény lesz – mondogatják neki a kollégái.

A cseh kabinet néhány hete a vidéki kormányüdülők közül kettőn már túladott. További létesítmények eladását is tervezi. Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia vezetője sem akar kimaradni a kiárusításból. Ő éppenséggel a külügyminisztérium tulajdonában levő, egyik legszebb cseh kastély, a Stirin eladását fontolgatja, potom kétmilliárdért. Szándéka nagy felháborodást váltott ki. – Ő köztudottan több tucat cseh és bajorországi kastély tulajdonosa, könnyű szívvel válna meg ettől a gyönyörű műemléktől – háborogtak a www.novinky.cz bloggerei.

Nemrég a cseh állam jogerős ítélettel veszítette el a másik nevezetes hely, a fővároshoz közeli kolodeji barokk kastély tulajdonjogát. Az illetékes prágai bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az eredeti tulajdonossal szemben több mint hat évtizede törvénytelenül alkalmazták a Benes-dekrétumokat, mert ő cseh nemzetiségű, a második világháború alatt pedig nem volt kollaboráns. Ezért Vitezslav Kumpert a tizenkilenc éve húzódó per végén visszakapta a cseh főváros környékének egyik legszebb és a turisták által leglátogatottabb épületegyüttesét, amelyet heteken belül 233 millió koronáért eladott egy cseh acélmágnásnak. A cseh internetes akasztófahumor szerint ebben a történetben az a rossz hír a cseh állam számára, hogy ezt a kastélyt már nem tudják eladni, a jó viszont az, hogy immár pénzbe sem kerül a működtetése.

Eladó a Stirin kastély is
Eladó a Stirin kastély is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.