Távirati stílusban

Újra imádkoztak egy örmény templomban

Mintegy ezer örmény vett részt vasárnap a délkelet-törökországi Akdamar-sziget egyik templomában örmény ortodox szertartáson. A templomban 1915 – az örmények elleni első világháborús vérengzések – óta nem tartottak istentiszteletet. Törökország azzal a szándékkal egyezett bele a X. századból származó templom megnyitásába, hogy enyhítse az örmények és a törökök közt a véres múlt miatt máig élő feszültséget. Jereváni vélemények szerint azonban a gesztus nem több PR-akciónál. Örményországban bojkottot hirdettek a szertartás ellen amiatt, hogy a török hatóságok nem engedtek keresztet tenni az eddig múzeumként működő templomra. (MTI)

Érvénytelen szlovák népszavazás

A vasárnap végeredmény szerint a bejegyzett 4,3 millió szlovákiai választópolgárnak csak a 22,84 százaléka járult az urnák elé, így az érvénytelen lett. A referendum hat kérdésre várt választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament létszáma, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatáron belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, s eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra? (MTI)

Az ETA közvetítőkkel tárgyalna

Az ETA baszk szakadár szervezet kész elfogadni nemzetközi közvetítők segítségét, hogy így tárgyaljon a spanyol kormánnyal Európa egyik legrégibb gerillaháborújának lezárásáról. Spanyolországi baszk napilapokban vasárnap közzétett felhívásában felszólította a nemzetek közösségét, hogy „vegyen részt egy évszázados politikai válság demokratikus, igazságos és végleges rendezését célzó demokratikus folyamat megszervezésében”. A ETA 1968 óta küzd erőszakos módszerekkel egy független baszk állam megteremtéséért, ami már mintegy 850 ember életét követelte. A szervezet két hete újabb tűzszünetet hirdetett, de a javaslatot a madridi kormány elégtelennek minősítette, és elutasította. (MTI)

Feszültség a Peking–Tokió-viszonyban

A pekingi vezetés felfüggesztette kínai magas rangú illetékesek Japánba látogatását, illetve az ottani hasonló tisztségviselők fogadását, válaszul arra, hogy a szigetországban meghosszabbították a szeptember 7-én elfogott hajóskapitány őrizetben tartását. Peking felfüggesztette miniszteri és tartományi szintű cserekapcsolatait Japánnal, egyebek mellett máris leállította a légi járatok számának növelését célzó megbeszéléseket – hangzott el a központi televízióban. A külügyi szóvivő továbbra is a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek közelében elfogott kapitány azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.