Diplomatatáskával és futócipővel jön

A szlovák külügyminiszter lapunknak adott interjújában kifejtette, hogy máris javult a légkör Pozsony és Budapest között.

– Olyan kormány alakult Szlovákiában, amelynek nem célja sem a belpolitikai, sem pedig szomszédkapcsolataink légkörének mérgezése, hanem a kölcsönös tisztelet és a megértés erősítése – mondta a miniszter. – Abból indulunk ki, hogy a házam értéke attól is függ, vajon milyen a szomszéd hírneve, miként alakul a kapcsolatunk. Kérdésünkre, hogy miért vesz részt a budapesti maratonon, Dzurinda elmondotta:

– Úgy gondoltam néhány hete, hogy ha már New Yorkban, Londonban és más világvárosban rajthoz álltam, miért ne induljak egyszer Budapesten is. –Testőrök nem követik, de nyitrai, kassai és magyarországi barátai lesznek a mezőnyben.

A kapcsolatok javítására vonatkozó kérdésünkre kifejtette: – Budapesten és Pozsonyban is nemrég alakultak meg az új kormányok. Azóta többször tárgyaltam már Martonyi Jánossal, akivel kiváló a kapcsolatunk. A maratoni verseny után munkavacsorán, majd másnap is folytatjuk a megbeszéléseket. Szeptember végén Pozsonyban találkoznak a visegrádi országok házelnökei, összeül a külügyi vegyes bizottság is.

A szlovákiai nyelvtörvény okozta feszültséggel kapcsolatban Mikulás Dzurinda emlékeztetett rá: – Knut Vollebaek missziója most ér véget. E hónap végén látogat el Pozsonyba is, s akkor egyeztetünk a további lépéseinkről. Többek között az államnyelvtörvény-módosítását is tervezzük.

A magyar–szlovák állampolgársági vita rendezését Dzurinda a nemzetközi jog alapján szeretné. Emlékeztetett arra, hogy a Fico-kabinet a magyar állampolgársági jogszabály szlovákiai ellensúlyozására hozatott nagy hirtelen törvénymódosítást, amely szerint július 17-től, kevés kivételtől eltekintve, elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki valamelyik külföldi országét önszántából kéri. – Ragaszkodunk a nemzetközi joggyakorlat kritériumaihoz. Kettős szlovák állampolgársága ezután annak lehessen törvényesen, aki külföldön tartózkodik állandóan. Nem támogatjuk viszont a tömeges verbuváláson alapuló kettős állampolgárságot. A romániai gyakorlatról ugyanaz a véleményem, mint a mostani magyarországi törekvésekről – mondta.

– Jómagam 1998-ban alakíthattam kormányt. Előtte a Párkány és Esztergom közötti hídroncsról még beszélni sem lehetett Szlovákiában, nemhogy az újjáépítését tervezni. Aztán Orbán Viktor kormányával együtt, az unió támogatásával három év alatt felépült a híd, amely ismét összeköti a két országot és a népeket. Kölcsönös jóakarattal sok ilyen elképzelés válhat valóra.

A Mária Valéria híd újjáépítésekor baráti kapcsolatokat ápolt Orbán Viktorral, s a két kormány viszonya is felhőtlen volt. Aztán minden megromlott. Miért? – kérdeztük.

– Nem tudtunk megállapodni a státustörvénnyel kapcsolatban. Annak első változata is ellentmondott a nemzetközi gyakorlatnak. Csalódás volt, hogy Orbán Viktort erről akkor nem tudtam meggyőzni. Azóta idősebbek és tapasztaltabbak lettünk mindketten.

Tapasztaltabbak lettünk
Tapasztaltabbak lettünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.