Beugratta az FBI az atomtudóst

Egy idős Los Alamos-i atomtudós a vádirat szerint abban bízott: tíz év leforgása alatt atombombához juttathatja Venezuelát.

Az elmúlt időszak orosz, kubai, kínai és izraeli szálaihoz képest újabb dimenzióval gyarapodtak a kémügyek az Egyesült Államokban: venezuelai érdekeket szolgáló állítólagos ügynökpár ellen emeltek vádat Új-Mexikó szövetségi államban. P. Leonardo Mascheroni, az atomkutatásokkal foglalkozó Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium volt fizikusának és feleségének őrizetbe vétele annyiban nem meglepetés, hogy az FBI már tavaly ősszel is házkutatást tartott náluk, és ez sajtónyilvánosságot is kapott. – Ha valóban kém lennék, már régen elhagytam volna az országot – mondta akkor a 75 éves, argentin születésű, honosított tudós, aki a 80-as években dolgozott Los Alamosban. Felesége tavaly októberig volt ott alkalmazott.

A vádirat szerint, amelyet a szombati amerikai sajtó közölt, a házaspár az elmúlt években titkos információkat adott át az FBI egy ügynökének, aki venezuelai kémnek adta ki magát. Ezért cserébe 20 ezer dollárt (4,3 millió Ft) kaptak kézhez, és összesen csaknem 800 ezerre (173 millió Ft) számíthattak szolgálataikért.

Caracast az amerikaiak nem vádolják azzal, hogy érintett lenne az ügyben.Venezuela uránkutatásba fogott, de Hugo Chávez elnök tagadta, hogy foglalkoztatná nukleáris arzenál kifejlesztése – írja a The New York Times. Az akár életfogytiglani börtönbüntetést kockáztató Mascheroni – aki munkahelyén különcnek számított, bírálta a kormány atompolitikáját is – állítólag azt fejtette ki az FBI ügynökének: tíz év leforgása alatt atombombához juttathatja a dél-amerikai országot. Ezt egy titkos, föld alatti plutóniumtermelő reaktor segítségével képzelte el. Az idős pár egy átfogó dokumentumot is szerzőként jegyez, amelynek címe: Elrettentő program Venezuela számára. A fizikus állítólag érdeklődött a venezuelai állampolgárság felvételének lehetőségéről, és már nem nevezte magát amerikainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.