A pápa sikert aratott Angliában

A reformáció óta egyetlen pápa sem tett eleget állami, hivatalos meghívásnak Nagy-Britanniában. A katolikus egyházfő magánbeszélgetésen találkozott pedofil papok áldozataival.

Vasárnap délelőtt XVI. Benedek helikopterrel érkezett Birminghambe, ahol kellemetlen, szeles időben szabadtéri misén avatta boldoggá John Henry Newmant. Az anglikán lelkész az 1840-es években tért át a katolikus hitre. A tömegben jelen volt egy Massachusettsből érkezett segédlelkész, Jack Sullivan is. Az amerikai férfi a viktoriánus érsekhez szóló imáknak tulajdonítja kínzó hátfájása gyógyulását. Ahhoz, hogy a Newman írásait több mint hatvan éve tanulmányozó egykori Joseph Ratzinger a brit egyházi személyiséget szentté avassa, legalább két bizonyított csodával kell a nevét összekötni.

A birminghami istentisztelet egybeesett az angliai csata, a Battle of Britain hetvenedik évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekkel. A 14 éves korában a Hitler-Jugendbe kényszerített Benedektől méltó gesztus volt, hogy ismét visszatért az „ördöginek” minősített nácizmussal szemben hősies ellenállást tanúsított britek dicsőítésére. Korábban, még szombaton, Wimbledonban találkozott öt, negyven és ötven év közötti brit személlyel, négy nővel és egy férfi val, akiknek gyermekkorát pedofil papok szexuális zaklatása tette tönkre. A „pápát megrendítette az áldozatok elbeszélése, és mély sajnálkozását és szégyenérzetét fejezte ki ők és családjuk szenvedése miatt” –szólt a kiadott közlemény.

David Cameron kormányfő szombat reggeli rövid megbeszélés után vasárnap búcsúztatta XVI. Benedeket a birminghami repülőtéren. Beszédében a konzervatív vezető megnyugtatta a túlzott szekularizáció miatti aggodalmát többször is hangoztató pápát: a szigetország társadalmában a hit komoly szerepet játszik és játszani is fog. Cameron szerint a pápa önvizsgálatra késztette a brit társadalmat, még azokat is, akik nem vallásosak, vagy nem értenek mindenben egyet az egyházzal.

Lord Patten, a Konzervatív Párt volt elnöke, a látogatás fő szervezője „rendkívüli sikerként” és a „cinizmussal szembeni győzelemként” könyvelte el a pápa tartózkodását. A média végeredményben jóindulattal tájékoztatott az eseményekről, a The Sunday Timeshoz hasonlóan „szent nagypapaként” állítva be Benedeket. Ettől függetlenül több ezren tüntettek szombaton is a belvárosban a pápa és a Vatikán ellen. Az egyházfő elleni terrorista fenyegetés viszont vaklármának bizonyult, mind a hat őrizetbe vett takarítót vádemelés nélkül szabadon engedték.

A pápa a birminghami boldoggá avatási misén
A pápa a birminghami boldoggá avatási misén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.