Nem volt német–francia romavita?

A francia diplomácia vezetője egy rádióinterjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a francia elnök és a német kancellár között szóba került-e a németországi cigánytáborok felszámolásának kérdése, amely kisebb diplomáciai vihart kavart Párizs és Berlin között. Nicolas Sarkozy a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó után kijelentette: Angela Merkel elárulta, neki is szándékában áll a „táborokat felszámolni”.

A francia elnök állítását a német kancellár szóvivője és diplomatái cáfolták. „Én nem hallottam, pedig végig ott voltam. Az elnök nem mondott semmi különöset nekem az egészről. Lehet, hogy ez egy bizalmas megbeszélés volt Merkel és Sarkozy között” – mondta Bernard Kouchner. A francia külügyminiszter azt megerősítette, hogy „eléggé éles” párbeszéd zajlott le Sarkozy és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke között. „Gyakran történik ilyen a politikában. Ez nem egy jelentős incidens, nagyon jól ismerik egymást, régóta dolgoznak együtt” – jegyezte meg Kouchner, emlékeztetve arra, hogy Barroso második mandátumát a francia elnök is támogatta.

Kouchner ugyanakkor megismételte Párizs álláspontját, miszerint elfogadhatatlan, hogy Viviane Reding alapjogi és igazságügyi uniós biztos a második világháború történéseihez hasonlította a mostani kitoloncolásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.