Nagy csatára készülnek az enyhe kábítószer hívei az USA-ban

November első keddjén döntenek Kaliforniában a marihuána birtoklásának legalizálásáról. Egyunciányi, vagyis 28 grammnyi mennyiségről lenne szó, ám nagy a vita: a SurveyUSA pár hetes szondája szerint az engedélyezés hívei 47:43 arányban többségben vannak, de a szavazók tíz százaléka bizonytalan. Még a két nagy párt közül a liberálisabb, a demokraták mindkét szenátora is ellenzi a dekriminalizációt.

A szövetségi szintű jogszabályok az egy uncia felett továbbra is tiltanák a marihuána kereskedelmét, a helyi önkormányzatok azonban lehetőséget kapnának ennél nagyobb mennyiség engedélyezésére is, amennyiben az személyes fogyasztást szolgál, illetve saját termesztés eredménye. Az amerikai büntetőjog szélsőséges „holtjátéka”, hogy hatvan tonna kábítószer, illetve 60 ezer ilyen célú növény birtokása esetén viszont akár a halálbüntetés is kiróható; igaz, a Legfelsőbb Bíróság a kivégzést csak gyilkosság, illetve hazaárulás esetén nevezte alkotmányosnak.

Tavaly lapunk is megírta: a szakemberek arra számítanak, hogy a könnyű drog támogatottsága a nemzedékváltással erősödik, és ez négy év alatt többségbe fordíthatja a legalizálás híveinek arányát. Az ügyészi erőforrások jobb kihasználására hivatkozva a szövetségi hatóságok tavaly óta nem üldözik a marihuánát egészségügyi alapon fogyasztókat, illetve terjesztőket az USA 14 államában. Az egyik legalizáló államban, Michiganben közben megnyithatta kapuit az első „cannabis-népfőiskola” is, igaz, csak egyetlen tantárggyal és kötelező olvasmánnyal. Célja, hogy az ottani munkaerőpiacra képezzen szakembereket. – Állásokra van szükség, mi pedig úgy véljük: az orvosi célú marihuána több száz munkahelylyel és dollármilliókkal élénkítheti a gazdaságot – nyilatkozta Nick Tennant, az intézmény alapítója. Az egyetlen kötelező irodalom a tantervben „A marihuána kertészete: az orvosi célú termesztő bibliá ja házon belül és kívül” című alapkönyv, benne az igen fontos világítástechnikai ismeretekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.