Biztonsági aggodalmak a pápalátogatás kapcsán

Öt algériai állampolgárságú utcaseprőt tartóztatott le a Scotland Yard London belvárosában, a Westminsterben azzal a gyanúval, hogy a nagy-britanniai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa életére akartak törni. A katolikus egyházfő programja zavartalanul folytatódik.

A minden részletre kiterjedő előkészületek ellenére biztonsági aggodalom merült fel a pápa londoni tartózkodása során. Mint a rendőrség péntek délután nyilvánosságra hozott közleményéből kiderült, hajnali 5.45-kor öt algériai állampolgárságú férfit vettek őrizetbe Paddington kerületben, a Chiltern Streeten, mert „esetleges veszélyt jelentettek” XVI. Benedek londoni látogatásával kapcsolatban. A férfiakat az antiterrorista egység fogta el a 2000-ben elfogadott, a terrorizmus elhárítását szabályozó törvény értelmében. Az öt férfi, akiknek kora 26 és 50 év között van, utcaseprőként dolgozott a Veolia Environment Services elnevezésű cég alkalmazásában. A komoly, 650 dolgozót foglalkoztató közterület-fenntartó vállalkozás szerződéses viszonyban áll a westminsteri önkormányzattal. A cég saját bevallása szerint kínosan ügyel a munkavállalási szabályok betartására, és minden alkalmazottuk megfelel a belügyminisztérium által előírt követelményeknek.

Az antiterrorista kommandó akcióját a brit média szerint nem titkosszolgálati források jelentése indította el, hanem a Scotland Yard saját elhatározása volt. Az algériaiakat egy rendőrkapitányságon hallgatják ki, de közben folyik szállásuk és munkahelyük átkutatása is. A nyomozók nem találtak fegyvert vagy más bizonyítékot. Nem ismeretes, hogy a pápa, más közszereplő vagy intézmény ellen támadtak volna. XVI. Benedeket tájékoztatták a történtekről, de ő nem tartotta szükségesnek a program megváltoztatását.

A katolikus egyházfők esetében nagyon is indokolt az óvatosság, hiszen XVI. Benedeket ugyanaz az asszony 2009 szentestéjén és egy évvel korábban is megtámadta. II. János Pálra 1981 májusában a Szt. Péter téren a török Mehmet Ali Agca négy lövést adott le, és súlyosan megsebesítette. Londonban a hivatalos besorolás szerint jelenleg a második legmagasabb fokozatú, „nagyon komoly” terrorkészültség van érvényben, s ezen az incidens után sem változtattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.