A tálibok a tintás ujjakra vadásznak

Ma választják meg az afgánok a kabuli törvényhozás alsóháza, a voleszi dzsirga 249 tagját. Már amennyiben el mernek menni szavazni. A tálibok ugyanis plakátokon figyelmeztették a lakosságot: akit tintás ujjal találnak (azaz akinek a kétszeri szavazást elkerülendő, tintával megjelölték a mutatóujját a szavazókörben, tehát szavazott), azt megölik. Épp ezért a független választási bizottság úgy döntött, hogy a 6835 szavazóhelyiségből 1019-et nem fognak megnyitni.

A biztonsági megfontolások mellett a döntésbe az is belejátszik, hogy ezeken a nehezen megközelíthető, veszélyes helyeken könnyebb csalni. A tavalyi elnökválasztáson több százezer szavazattal éltek vissza: a Hamid Karzai elnökre leadott szavazatok harmadát, összesen egymilliót kellett érvénytelennek nyilvánítani csalás miatt. Ugyanakkor az ország közepén élő hazara kisebbség vezetője szerint őket aránytalanul sújtja a szavazóhelyiségek lakat alatt tartása: úgy érzik, a valódi cél az, hogy kizárnják őket a döntéshozatalból.

Karzai állítólag ezúttal is biztosra akar menni: hozzá lojális jelölteket keresett és pénzelt szerte az országban. A 2005-ben megválasztott, egykori hadurakból és erős emberekből álló parlament – melyben az etnikai ellentétek kiéleződésének elkerülése érdekében hivatalosan nincsenek pártok – az utóbbi időben egyre inkább szembeszállt az elnök döntéseivel, például több miniszteri jelöltjét nem fogadták el. Karzainak azonban mindenképpen szüksége lesz a parlament támogatására ahhoz, hogy elérje, törvénymódosítással egy harmadik elnöki ciklusért is ringbe szállhasson 2013-ban. Az afgánoknak azonban elegük van a hatalmaskodó, korrupt képviselőkből, így meglehet, hogy új arcokat választanak meg a dzsirgába.

Az afgánok politikai aktivitását mutatja, hogy körülbelül ugyanannyian, mint 2005-ben, idén 2447 jelölt – köztük 386 nő – indul a választásokon. (A parlamentben 68 nőnek tartanak fent helyet.) Az országban tízmillió regisztrált szavazó van, de az ENSZ már az 5–7 milliós részvételi arányt is sikerként értékelné.

A voksolást egyébként egyszer már elhalasztották: az eredetileg május 22-re kitűzött időpontot pénzhiány, biztonsági okok és szervezési nehézségek miatt tették át szeptember 18-ra. Eddig összesen 19 embert, köztük egy képviselőjelöltet és egy másik jelölt tíz munkatársát, valamint a választásokat szervező és megfigyelő testület nyolc tagját rabolták el tálibok.

Afghan President Hamid Karzai shows a finger stained with ink before casting a vote at a school next to the presidential palace during parliamentary election in Kabul September 18, 2010. REUTERS/Andrew Biraj (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.