Luzskov, a cárcsináló

Az orosz elnöki poszt sorsát is eldöntheti a vita, amely a Moszkvát 1992 óta irányító főpolgármester nyugdíjazása körül lángolt fel. Jurij Luzskovról – és feleségéről, az elmúlt két évtizedben Oroszország leggazdagabb üzletasszonyává lett Jelena Baturináról – kompromittáló dokumentumfilmek jelentek meg az országos NTV csatornáin. A korrupciós vádak nem újak (a moszkvai építőipari tendereket elnyerő Inteko vállalatot birtokló Baturina több alkalommal pert nyert a híreket terjesztő lapok ellen), szokatlan azonban ezek megjelenése a televízióban, amely a Kreml jóváhagyása nélkül nem kezdett volna a kampányba.

Luzskovot többször kritizálta Dmitrij Medvegyev elnök, ezzel szemben elődje, az őt hatalomra segítő Vlagyimir Putyin kormányfő látványosan megdicsérte a 74 éves városvezetőt eddigi tevékenységéért. Így különös tétje lett a polgármester sorsának: ha kitölti jövő nyárig szóló mandátumát, akkor Putyin, ha idő előtt távozik, akkor Medvegyev akarata érvényesül. Ez akár el is döntheti, melyikük indul 2012-ben az elnökválasztáson, amelyről eddig mindketten kétértelműen nyilatkoztak, óvatos egyensúlyozásra kényszerítve a hatalmi elitet.

A bizonytalansági tényezővel különösen ügyesen játszó Putyin – aki hasonlóan járt el a 2008-as elnökválasztás előtt, amikor az alkotmánymódosítással járó hatalmon maradása éppúgy felmerült, mintMedvegyev és más lehetséges elnökjelöltek támogatása – azonban most sem szeretne nyílt lapokkal játszani. Az általa vezetett Egységes Oroszország (JeR) is kétértelműen viselkedik: a párt a fővárosban kiállt a városvezető mellett, míg az országos plénum semleges maradt.

A távozást elutasító Luzskovra reagálva a Kreml jelezte, hogy a döntés Medvegyev hatáskörébe tartozik. (A Kreml eltökéltségét jelzi, hogy a hét végére újabb, ezúttal Luzskov feleségének vállalkozásaira fókuszáló dokumentumfilmet harangozott be az NTV.)

Luzskov azonban nagy túlélő: volt ő Borisz Jelcin néhai elnök, majd a felemelkedő Putyin ellenzéke is, a hatalom mégis elnézte felesége meggazdagodását. Egyrészt mert az elmúlt évtizedben garantálta a JeR választási győzelmeit a városban – bár a szavazások tisztasága vitatható –, másrészt mert a moszkvaiak többsége elismeri Luzskov eredményeit: főként a fizetések és szociális juttatások magas szintjét. (A főváros 21 milliárd eurónyi költségvetéséből – ennek javát ott bejegyzett nagyvállalatok adják – az egy főre eső ráfordítás duplája az utána következő szentpétervárinak, de nem ritka a tizenötszörös szorzó sem.)

Luzskov Putyinnal
Luzskov Putyinnal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.