Hóhérok halálfejjel

A történelem ítélőszéke lassan működik Kambodzsában, ahol tegnap helyezték vád alá az 1,7 millió ember életét a hetvenes években kioltó vörös khmer rezsim négy egykori vezetőjét. Nuon Chea, az egykori főideológus, Khieu Samphan volt államfő, Ieng Sary volt külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith volt szociális miniszter ellen jövőre kezdődhet majd meg a második tárgyalás, amelyben –a csütörtöki bejelentés szerint – mindegyikükkel szemben az emberiesség elleni bűnök, népirtás, háborús bűnök, valamint a vallásüldözés egyesített vádját emelik.

Hárman közülük nyolcvan éven felüliek, Khieu Samphan is 79 éves, védőügyvédeik szerint betegek. A négy vádlottat 46 alkalommal hallgatta ki a bíróság 2007-es őrizetbe vételük óta, s valamennyien tagadták, hogy közük lett volna a mészárlásokhoz, kínzásokhoz, kényszermunkatáborokhoz. (Máskérdés,hogya főideoló gus Nuon Chea korábban egy ízben nyilvánosan elismerte –amit aztán A nép ellenségei című dokumentumfilmben fel is használtak –, hogy a rezsim kivégezte azokat a hazaárulókat, akiket nem lehetett „átnevelni”.) A vörös khmer-rezsim fő vezetője, Pol Pot még 1998-ban halt meg.

Az ENSZ által támogatott törvényszék idén nyáron hozott első ízben ítéletet a vörös khmerek ügyében. A kínzóközpontként működő, S–21 jelű börtöntábor Duch néven ismert egykori parancsnoka, a most 67 éves Kaing Guek Eav a háborús és emberiesség elleni bűnökért 35 év büntetést kapott, amiből 19 évet kell rács mögött töltenie. Számos kambodzsai kifogásolta a szerintük enyhe ítéletet, a bíróság viszont a vádlott részletes beismerő vallomására hivatkozott.

A négyek jövő évben esedékes pere politikailag érzékenyebbnek ígérkezik, s nemcsak azért, mert tagadják bűnösségüket, hanem mert a jelenlegi kambodzsai vezetésben is vannak olyanok – mint maga Hun Sen miniszterelnök is –, akik a vörös khmerek hadseregében szolgáltak.

A történelem fordulatai is magyarázzák részben, hogy csak késve kezdődött a Pol Potrezsim vezetőinek a felelősségre vonása. A vörös khmerek eredetileg Szihanuk királysága ellen indítottak felkelést, miközben segítették Észak-Vietnamot háborújában. Korlátlan hatalmuk Kambodzsában az amerikaiak által támogatott Saigon elestétől, tehát 1975-től tartott 1979-ig, kezdetben a győztes vietnamiak segítségével. Egy önellátó kommunista agrártársadalmat próbáltak létrehozni, s ezért a városi lakosságot és a buddhista szerzetesek nagy részét munkatáborokba telepítették vagy kivégezték. Menet közben Pol Pot Kínához kezdett közeledni, s az egykori khmer birodalomról ábrándozni, ám a vietnami hadsereg – az átállt Hun Sen egyetértésével – megdöntötte a rendszert. Pol Poték a Thaifölddel határos körzetbe menekültek, ahonnan még évekig folytatták a gerillaháborút az új vezetés ellen. A kormány 1995-ben amnesztiát adott a fegyvert letevő vörös khmereknek, utolsó csoportjuk Pol Pot halálát követően, 1999-ben adta meg magát.

Az utóbbi években végül nemzetközi nyomásra kezdték felvetni Kambodzsában a felelősség kérdését a több mint három évtizeddel ezelőtt történtekért.

A terror háza Phnom Penhben
A terror háza Phnom Penhben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.