A visszaélések brit áldozatait is fogadja a pápa

Edinburghba érkezett csütörtökön XVI. Benedek pápa. Négy várost érintő négynapos útján személyes jellegű találkozón fogadja az egyházi személyiségek által elkövetett visszaélések áldozatainak egy csoportját is.

Érkezése után a 83 éves egyházi vezető – mint az várható volt – nem ismételte meg elődje, II. János Pál 1982-es teátrális gesztusát, és nem csókolta meg a repülőtér betonját. Joseph Ratzingert II. Erzsébet, az anglikán egyház feje hívta meg, így a látogatás hivatalos állami szintre emelkedett. Miután a reformáció óta először ért pápát hasonló megtiszteltetés, az út valóban történelmi jelentőségű.

A skóciai szabadságát töltő uralkodó edinburghi rezidenciáján, az ódon Holyroodhouse kastélyban üdvözölte látogatóját. A vatikáni, majd a brit himnusz elhangzása után Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg bekísérte a palotába XVI. Benedeket. A nyilvánosság kizárásával tartott rövid hivatalos megbeszélésre a skót uralkodók portréival díszített nagyteremben került sor.

Az üdvözlőbeszédekben II. Erzsébet reményét fejezte ki, hogy a látogatás segít elmélyíteni a katolikus, illetve az anglikán és skót egyház közötti kapcsolatokat. Az angol nyelvű jegyzeteit használó pápa hangsúlyozta: minden brit, nem csak a katolikusok felé akar barátsággal fordulni.

XVI. Benedek számított arra, hogy útját tüntetések árnyékolják be, így még a repülőgépen adott interjúi során hangoztatta, hogy „az Egyesült Királyságban gazdag történelme van az antikatolicizmusnak, de nagy hagyományokkal rendelkezik a tolerancia is”. A meghívásával kapcsolatos legfőbb fenntartásra, a Vatikánnak a pedofília gyanújába keveredett papok iránti elnéző magatartására utalva XVI. Benedek bevallotta, milyen fájdalmat okoztak neki a leleplezések, és nem is érti, hogyan süllyedhettek ilyen mélyre egyes lelkipásztorok.

Nem hivatalos londoni értesülések szerint XVI. Benedek személyes jellegű találkozón fogadja az egyházi személyiségek által elkövetett korábbi visszaélések áldozatainak egy csoportját is. Az egyházfő erre – útban Nagy-Britannia felé, a BBC-nek nyilatkozva – utalást is tett, kijelentve: lelki támogatást kíván nyújtani a visszaélések elszenvedőinek.

A pápa még csütörtök este Londonba repült, és a következő két napban politikai és egyházi vezetőkkel találkozik. Emellett istentiszteleteken, közös imákon kerül viszonylagos közelségbe a katolikus közösséggel.

II. Erzsébet királynő vendégével, XVI. Benedek pápával 2010-ben
II. Erzsébet királynő vendégével, XVI. Benedek pápával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.