Régenst kaphat Kim Dzsong Il utódja

Phenjanban napok óta gyülekeznek a delegátusok az állampárt – három évtizede első ízben megtartandó – különleges konferenciájára. A Koreai Munkapárt kongresszusokat szokott rendezni, ilyen konferenciára utoljára még az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szen életében került sor. A The Economist értesülései szerint a fővárosban mindenütt plakátok hirdetik „a párt és az ország történetében fényes jövőt” hozó eseményt.

Tokiói és szöuli sajtóhírek azt valószínűsítették, hogy a pártkonferencián várhatóan új vezetőséget választanak a „Kedves Vezető” Kim Dzsong Il betegsége miatt. Eredetileg a Radio Free Asia keddi nyitányról tudott, de vagy Kim átmeneti gyengébb állapota, vagy az utóbbi napok áradásai miatt a halasztás mellett döntöttek. Az esedékes kezdést valószínűsítette, hogy az észak-koreai vezető lap, a Rondong Simbun vezércikkben köszöntötte a párt „legyőzhetetlen hatalmát” és „magas vezetői tekintélyét”.

A 68 éves Kim Dzsong Il – akit a feltételezések szerint 2008-ban szélütés ért, s ezért több hónapig nem jelent meg a nyilvánosság előtt – a közelmúltban kétszer is járt Kínában, az egyetlen országban, amellyel a bezárkózott kommunista rezsim baráti kapcsolatot tart. Az utóbbi vizit Kína északi részén állítólag már egyértelműen azt célozta, hogy felvezesse kiválasztott utódját, három fia közül a legfiatalabbat, a huszonhét éves Kim Dzsong Unt. Annyit tudni róla, hogy egy svájci nemzetközi iskolában tanult, így beszél angolul és németül is. Ha ez a feltételezés beigazolódik, akkor a Kim-dinasztia hatalma tovább öröklődik.

Figyelemre méltó, hogy a protokollt a két ország viszonyában nagyon is betartó kínai média közül a Xinhua hírügynökség tegnap megszólaltatott egy pekingi kutatót, aki „ésszerűnek” minősítette a nyugati sajtó találgatásait a Phenjanban készülő vezetésváltásról. A Reuters ugyanakkor Észak-Koreával foglalkozó szakértőkre hivatkozva azt valószínűsítette, hogy az otthon is még kevéssé ismert Kim Dzsong Unt csak fokozatosan vezetik fel.Most a konferencián esetleg még nagybácsikája, a 64 évesCsang Szung-taek – aki jelenleg a második számú vezetőnek számít, hiszen a „Kedves Vezető” által elnökölt Nemzetvédelmi Bizottságnak a helyettes elnöke – kap amolyan „régensi” megbízatást, amíg a fiatalember belenő a feladatba. E feltételezésnek nem mond ellent, hogy egyes értesülések szerint több millió példányban kinyomtatták Kim Dzsong Un képét, de terjesztésével még várnak a pártkonferenciáig.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il portréja a szöuli háborús emlékmúzeumban. A fiatalabbak már nem hallgatnak rá
Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il portréja a szöuli háborús emlékmúzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.