Gázpaktum Bakuban

Aláírta Orbán Viktor azerbajdzsáni találkozóján a bakui nyilatkozatot. A szignóval jelezte, Magyarország részt kíván venni az AGRI projektben (Azerbaidjan–Georgia–Romania Interconnection), amely Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül juttatna földgázt Magyarországra. Így kínálva alternatívát az orosz import mellé, amely jelenleg 80 százalékban fedezi hazánk évi 14 milliárd köbméteres földgázigényét.

Igaz, a magyar kormányfő aláírása jelenleg csak a szándékot jelzi. Magyarország egyelőre nem tagja a szállításhoz szükséges infrastruktúrát megvalósító, Azerbajdzsán, Románia és Grúzia által egyenlő tulajdonhányaddal létrehozott bukaresti központú cégnek.

A bakui találkozón – amelyen a vendéglátó Ilham Alijev azeri elnök mellett Mihail Szaakasvili grúz, valamint Traian Basescu román államfő is részt vett – Orbán kijelentette: hiba volt, hogy Budapest nem csatlakozott korábban a tervhez.Megerősítette: hazánk kész részt vállalni a vállalatban is. Ezt Basescu támogatta, egyben javasolta, hogy a négytagúvá bővülő cégben mindenki egyenlő arányban kapjon tulajdonrészt.

– Két éve indultak a megbeszélések Romániával, az ötlet nem új. Úgy érezzük, az Orbánkormány érdeklődéssel fordul a Kaukázus felé, ezt bizonyítja a magyar miniszterelnök útja is – nyilatkozta lapunknak Azerbajdzsán budapesti nagykövete. Vilajat Gulijev szerint a „nagy játékosokat”, azaz Oroszországot, Törökországot vagy Olaszországot kihagyó AGRI jóval konkrétabb terv, mint az egyelőre csak papíron létező Nabucco. Ez utóbbi vezeték a kaukázusi régióból és esetleg Türkmenisztánból, Iránból, Irakból, Egyiptomból szállítana földgázt Európába. Gulijev szerint Baku támogatja a Nabuccót is, ám egyelőre nem látja reálisnak annak létrejöttét. Az AGRI azonban két éven belül megvalósíthatónak tűnik. Azerbajdzsán kész szerepet vállalni mindkét projektben – párhuzamosan is. Számos kérdés azonban tisztázatlan: a 2–8 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett rendszer a mennyiségtől függően 1,2–4,5 milliárd euróba kerülne, és még tárgyalás részét képezi az is, ki mennyit adna a megvalósításra. (A költségek magasnak tűnnek a nyolcmilliárd euróval számoló Nabucco és a Fekete-tengeren át víz alatti vezetéket tervező Déli áramlat 10-12 milliárd eurójához képest is, főként azok 15–30 milliárd köbméteres tervezett kapacitását figyelembe véve.)

Kérdés az is, mennyi gáz jutna Magyarországnak: egymilliárd köbméterre Grúzia tart igényt, a többin a román és amagyar fél osztozna. Nem egyértelmű a gazdasági haszon, hiszen a cseppfolyósítás, majd a visszagázosítás jelentősen megdrágíthatja a földgáz árát. (Az Oroszországot elkerülő vezetékeket általában kétkedve fogadó Gazprom szerint az orosz cég mindig képes lesz aláígérni az alternatív források árainak.) Bakui álláspont szerint ugyanakkor az AGRI nem sérti az orosz érdekeket, már csak a projekt szerényebb volumene miatt sem.

A grúz fél hasonlóan fontosnak tartja az AGRI politikai oldalát – tudatta lapunkkal a tbiliszi elnöki hivatal. (Orbán zárt körben tárgyalt Szaakasvilivel is, miután Alijevvel is külön megbeszélést folytatott.) Tbiliszi arra számít, a januártól az EU soros elnöki tisztét átvevő Magyarország lobbizni fog Brüszszelben a projekt mellett, amely a résztvevők szerint nem zárja ki sem az orosz forrásra építő Déli áramlat, sem a versenytársának tekintett Nabucco létrejöttét sem.

Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök a bakui államfői palotában
Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök a bakui államfői palotában. Budapest a gázszállító cégbe is beszállna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.