Viharos pápalátogatás: „Mint Dániel az oroszlánok vermében”

Heves tiltakozás kíséri majd XVI. Benedek négynapos nagy-britanniai körútját. A reformáció óta ez az első alkalom, hogy a katolikus egyház feje hivatalos állami látogatást tesz a szigetországban.

Fokozódó nyugtalansággal követheti XVI. Benedek a csütörtökön kezdődő nagy-britanniai utazását megelőző híreket, kommentárokat, tévéműsorokat. A The Times közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek kétharmada helyteleníti a pápa meghívását. A katolikus egyház fejének ez az első állami hivatalos látogatása Nagy-Britanniába a reformáció óta. II. János Pál 1982-ben járt ugyan a szigetországban, de azt nem kísérte királyi „áldás”.

A friss felmérés megerősíti, hogy a brit közvélemény túlnyomó része intoleránsnak tartja a katolikus egyházat, amely nem viselkedett tisztességesen a gyermekbántalmazási ügyekben. Nem pusztán a Vatikánnal, magával a pápával is bajuk van a brit polgároknak, például az abortuszt és a fogamzásgátlást elítélő nézetei, a nők pappá szentelésének ellenzése és a holokauszttagadó brit püspök, Richard Williamson kiközösítésének visszavonása miatt. Semmiképpen nem meríti ki a szívélyes vendégvárás kategóriáját, hogy a sajtó XVI. Benedek fejére olvassa a vizit 22 millió fontos költségét, melyhez tetemes rendőri-biztonsági számla is adódik még.

A The Times vallási szerkesztője, Ruth Gledhill az oroszlánok közé vetett Dánielhez hasonlítja a pápát. Az ismert emberjogi aktivista, Geoffrey Robinson ügyvéd arra buzdított, hogy aVatikánt nyilvánítsák „lator állammá”.Neves politikusok és közéleti személyiségek, köztük Stephen Fry író és médiasztár, Sir Jonathan Miller orvos és színházi rendező jegyzi azt a nyílt levelet, mely szerint a „pápa nem érdemli meg a hivatalos állami látogatást, tekintettel az egyháznak az HIV vírus terjedését is megakadályozó óvszerrel, a szegregált oktatással, az abortusszal, a homoszexualitással kapcsolatos álláspontjára és a papi pedofília eltussolására.” Emberi jogi szervezetek mellett a szexuális zaklatások áldozatai készülnek tiltakozásokkal. London belvárosában „Nope Pope” (Pápa nem!) címmel rendeznek partit, melynek bevételéből a pedofil papok áldozatait támogatják.

II. Erzsébet csütörtökön edinburghi rezidenciáján, a Holyroodhouse-kastélyban fogadja vendégét. Pénteken a pápa felavatja a II. János Pál emlékét viselő sportintézményt, és megbeszélést folytat Rowan Williams canterburyi érsekkel. Williams nem örült XVI. Benedek minapi megjegyzésének, mely szerint kész befogadni a liberális tendenciáktól vonakodó hívőket. A pápa misén vesz részt az utóbb szentté avatott Thomas More (Morus Tamás) és Edmund Campion perének és ítélethirdetésének helyet adó Westminster Hallban, ahová többek között a katolikus hitre áttértTony Blair volt kormányfőt, valamint három korábbi miniszterelnököt –Margaret Tha tcher bárónőt, Sir John Majort és Gordon Brownt – is várnak. A Vatikán feje szombaton fogadja az udvariassági látogatást tevő David Cameron kormányfőt, az ateista Nick Clegg liberális-demokrata vezetőt, akinek spanyol felesége mélyen hívő katolikus, és Harriet Harmant, az ellenzéki Munkáspárt vezérét.

A vizit fénypontjának ígérkezik John Henry Newman vasárnapi boldoggá avatása Birminghamben. A XIX. századi érsek ellentmondásos személyiség volt, hiszen az anglikán egyházból tért át a katolicizmusra, nagyban befolyásolva később annak tanait. Newman ezzel egy lépéssel közelebb kerül egy esetleges szentté avatáshoz. Benedek most először celebrál boldoggá avatást, hiszen elvei szerint a pápák csak kanonizációt végezhetnek el.

A pápamobil már Londonban van
A pápamobil már Londonban van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.