Vetélytársa támadhat a CDU-nak

Lesz-pártszakadás a CDU-ban? – találgatja a német sajtó. Miközben a kereszténydemokraták vezetése tegnap zárt ajtók mögött tanácskozott, egyre több az elégedetlen hang. Mint Erika Steinbach, a kitelepítettek szövetségének elnöke panaszolta, a párt konzervatív szárnya valósággal elnéptelenedett.

Steinbach azután volt kénytelen távozni a CDU elnökségéből, hogy egy belső pártrendezvényen arról beszélt: 1939 nyarán nemcsak a németek, hanem a lengyelek is mobilizálták a hadseregüket. Később hiába hangoztatta, hogy semmiképp sem akarta relativizálni Németország felelősségét a második világháború kirobbantásában, szavai heves kritikát váltottak ki a német és a lengyel sajtóban.

Steinbach ugyanakkor bírálta Angela Merkelt, amiért a Sarrazin-ügyben „beállt a baloldali kórusba”, ahelyett hogy komoly vitát kezdeményezett volna a bevándorlásról és a külföldiek integrációjáról. Ez utóbbi ugyanis a keresztény pártok egyik hagyományos témája, így célszerű lett volna Sarrazin „lerasszistázása” helyett komolyan venni a társadalom félelmeit.

Politológusok is elismerik, hogy Angela Merkel kancellárpártelnök a CDU irányvonalának modernizálása közben egyre inkább a politikai közép felé tolja a pártot: így elfogadhatóvá teszi sok egykori szociáldemokrata szimpatizáns számára is. Kérdés: ennek nem az lesz-e az ára, hogy a hagyományos értékekre kényes (kisvárosi, vidéki) szavazók más pártot keresnek maguknak? Egy friss felmérés szerint ha Erika Steinbach most pártot alapítana, vele máris megugraná az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Horst Seehofer, a bajor testvérpárt, a CSU elnöke viszont úgy véli: a második világháború óta mindig meg tudták akadályozni, hogy a CDU/CSU-tól jobbra markáns párt alakulhasson. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a második Merkel-kabinet alig egy éve van hatalmon, és bár a gazdasági válság és a belső viták miatt ígéretei nagyrészével adós maradt, még van ideje, hogy javítson a teljesítményén.

„Aranyáron” távozott a Bundesbankból Thilo Sarrazin. Mint a Spiegel kiderítette, a vitatott kijelentéseiről híres szociáldemokrata politikus csak azután döntött az önkéntes távozás mellett a Bundesbank elnökségéből, hogy Christian Wulff államfő ígéretet tett: havi ezer euróval megemeli a nyugdíját. Így éppen annyit kap majd, mintha mandátumát kitöltve, 2014-ben vonult volna nyugdíjba. Sarrazin korábban sem lett volna kisnyugdíjas, de így havi ellátmánya eléri majd a 10 ezer eurót. A megállapodás nagy felháborodást keltett a német politikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.