Tüntetések Theszaloníkiben

Nagyszabású gazdaságélénkítési és társadalmi reformokkal állt elő szombaton Jeorjiosz Papandreu. A görög miniszterelnök a múlt héten átszervezte középbal kormányát, amely vele együtt Theszaloníkiben a 75. nemzetközi vásár megnyitására utazott. Ezzel az északi görög nagyvárosba költözött az immár szokásos tüntetéssorozat is.

Szombaton háromezer rohamrendőr és katona, civil biztonsági őr zárta le a vásár körzetét. A miniszterelnök és korábbi megszorító intézkedései – bér- és kedvezménycsökkentések, liberalizálás – ellen sokezres tömeg tüntetett. Most nem volt erőszakos összecsapás, könnygázt sem vetettek be. A rendőrök szétszórták a tüntető csoportokat. A tüntetés másnap is folytatódott. A szakszervezetek, a kommunisták és alkalmi civil szervezetek vonultak az utcára, hogy az életszínvonal csökkentése ellen tiltakozzanak. Ezúttal a feldühödött kamiontulajdonosok is az utcára vonultak, a liberalizálással ugyanis új szereplők léphettek be az eddig védett piacra.

Papandreu beszédében a gazdaság élénkítését, új munkahelyek létrehozását, zöld- és tudásalapú gazdaságot ígért. Hatpontos tervében az üzleti életnek kedvező változásokat is ígért: jövőre négy százalékkal, 20 százalékra csökkentik a vállalati nyereségadót. Több intézkedést ígért a korrupció és az adócsalás felszámolására, az egészségügyben létező züllött állapotok ellen. A miniszterelnök jelentős munkahelyteremtő beruházásokat is vázolt – ezek azonban hosszabb idő alatt valósulhatnak meg.

Papandreu – aki egyébként a novemberi helyhatósági választásokra is kampányol – középkorú, középosztálybeli, főleg férfiakból álló közönség előtt beszélt. A tüntetők pedig jórészt a fiatalokból – munkanélküliek, diákok – kerültek ki. A kormányfő vizitjét egy incidens is megzavarta, egy férfi az utcán az immár hagyományos cipődobással akarta kifejezni nemtetszését a miniszterelnök politikájával szemben. A cipődobás célt tévesztett, a támadót a rendőrök lefogták.

A kormányfő többször visszatérve biztatta a görögöket: képesek megvalósítani a nagy átalakulást. A beszéd után megkérdezettek egy része meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott: a miniszterelnök túl nagyot markol, mondották. Mások az erős ellenzéket jelölték meg a nehézségek okaként. A jobboldal, amelytől a kormányzó Paszok párt az államcsődöt örökölte, nem működik együtt a szanálásban, a szélsőbal pedig hevesen ellenez minden reformot. Papandreu elítélte azokat a hangokat, amelyek a görögök bajaiért a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hármasát, a 110 milliárd eurót hitelező trojkát okolják. Tegnapi sajtóértekezletén Papandreu azt ígérte, hogy nem lesz több megszorító intézkedés és 2013-ban kifut majd a 110 milliárdos hitelgarancia.

Görögország a jövő héten megkapja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelkeretének második, 2,57 milliárd dolláros részletét, ugyanis június végéig teljesítette az összes feltételt – jelentette be a valutaalap, amely a három évre szóló 30 milliárdos keretösszegből eddig 8,28 milliárd dollárt utalt át. Athén az IMF segélyrészlete mellett várhatóan még szeptemberben, mintegy 6,5 milliárd euró EU-forráshoz is jut. Az EU, az IMF és az Euró pai Központi Bank hivatalnokai e héten kezdik Athénban az újabb ellenőrzést, hogy Görögország betartja-e a 110 milliárd eurós program feltételeit.

Idén Magyarország a Theszaloníkiben immár hetvenötödik alkalommal megrendezett nemzetközi vásár díszvendége. Ebből az alkalomból a korábbiaknál nagyobb számban vettek részt kis- és középvállalkozók a kiállításon. Mindenekelőtt a dél-magyarországi cégek állítottak ki. A megnyitót népi zenekar és tánckar színesítette, s bemutatkoztak a Kassai-féle lovasíjász-iskola görög tanítványai.

Miklós Gábor Kiküldött munkatársunk jelenti Theszaloníkiből

Tüntetők a nemzetközi vásár bejárata előtt
Tüntetők a nemzetközi vásár bejárata előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.