Mosolygós magyar arcot kapott az EU

Már a Híradóban is odafigyelt az utóbbi időben, hogy minél gyakrabban mosolyogjon, és erre most az EU-elnökség háziasszonyaként még több alkalma lesz. Bakos Piroska nem csak szóvivőként számol majd be 2011 első felének legfontosabb eseményeiről, ő lesz a kulturális és a civil rendezvények házigazdája is, egyszóval: a magyar elnökség arca.

Meglepte, amikor májusban felhívták őt a Külügyminisztériumból. Prőhle Gergely helyettes államtitkár (volt berlini nagykövet) telefonált, akit Piroska a „németes vonalról” már régóta ismert. A híradós szereplésein túl másra is felfigyeltek: az MTV műsorvezetője-riportere tavaly többször is konferált nyilvános rendezvényeken a határnyitás huszadik évfordulóján, ezért tudták róla, hogy emberek százai elé is gond nélkül kiáll. S mindenképpen újságírót akartak, aki megtalálja a hangot a médiával és a lakossággal egyaránt. Ráadásul, mint Piroska utólag megtudta, az elnökséghez női arcot kerestek, amely némi bájt és kedvességet is kölcsönöz a zord uniós témáknak.

Segített a döntésben, hogy a Magyar Televíziónál egyéves fizetés nélküli szabadságot kapott, minden hidat tehát nem kellett felégetnie maga mögött. Mivel Bakos Piroska elsősorban újságírónak érzi magát, ezzel a pályával nehezen szakított volna. Ám még így is kért két hét gondolkodási időt, aztán igent mondott.

Az osztrák határhoz közel, Fertődön nőtt fel, ahol még az „átkosban” is lehetett az ORF tévéállomást fogni. A némettanulást segítette egy baráti család is Grazban, ahol Piroska nyaranta hosszabb időt eltölthetett. Noha Pécsett magyar–kommunikáció szakon végzett, a német nyelvvel szoros maradt a kapcsolata, fél évig egyetemre is járt Németországban. Az egyetem után, 2000-ben az MTV soproni körzeti stúdiójához került riporter-műsorvezető-szerkesztőként, és onnan is gyakorta járt Ausztriába vagy Németországba forgatni. Három év után megvalósult az álma: Budapestre került, a Híradó szerkesztőségébe. 2003-tól riporterként, 2004-től műsorvezetőként jelentkezett a képernyőn, és ezt a kettős szerepet mindmáig megőrizte.

Munkája elismerésének érzi, hogy őt kérték fel szóvivőnek. Nagyon sok időt és energiát fektetett az elmúlt tíz évbe, s talán mindez nem volt hiába. Piroska képtelen bármit is félszívvel csinálni, bár tisztában van vele, hogy maximalistának lenni nem mindig kifizetődő.

A felkészülés és a tanulás időszaka következik most, s várhatóan már az idén a nyilvánosság elé lép a soros elnökség háziasszonya – felvezetve a magyar félévet. EU-s témákkal riporterként is foglalkozott, de ezúttal mélyebb ismeretekkel kell felvérteznie önmagát, hogy egy-egy uniós rendezvény után a lehető legmagabiztosabban beszélhessen a történtekről. És persze tudnia kell azt is, kihez irányítsa a részletesebb információk után kutató kollégákat.

Saját irodája is lesz a Külügyminisztériumban, ahol az EU-elnökségi kommunikációs főosztállyal együttműködésben dolgozik. A munkáját külön asszisztens is segíti majd, de őt még nem sikerült megtalálnia. A segítség biztosan elkel: Bakos Piroskának rendszeresen sajtótájékoztatókat kell tartania, rendezvények és vacsorák sokaságán részt vennie, tanácskozásokon konferálnia.

A felkérést azzal a feltétellel fogadta el, hogy ne csak a politikai és diplomáciai eseményekről számolhasson be, hanem az elnökséghez kapcsolódó civil és a kulturális történésekről is. Semmiképpen sem akar politikai szócsőként működni, mert ezt újságíróként vállalhatatlannak tartaná. És elismeri, hogy ez talán naivitás, de hisz abban, hogy az EU-elnökség nem belpolitika, nem pártok közötti harc, hanem Magyarország és az unió ügye.

Mennyivel fiatalabb és vékonyabb az életben, mint a képernyőn! – mondogatják a 35 éves tévériporternek. Ezen ő jót nevet, és azt válaszolja: milyen jó, hogy nem fordítva van! Bízik benne, hogy az elnökség alatt a vidámabb arcát is megismeri a nagyközönség.

Friss házasként (június végén tartották az esküvőt) a férjével is megbeszélte, hogy ez a munka még éppen belefér az életükbe. A férje reklámszakember és producer, így aztán a rohanó életet nem csak hírből ismeri. S egyetértett Piroskával abban, hogy ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztania.

Képtelen bármit is félszívvel csinálni
Képtelen bármit is félszívvel csinálni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.