Castro magyarázkodásra kényszerült

Fidel Castro 48 óra alatt kétszer is bekerült a világsajtóba egy-egy mondata miatt. Először Jeffrey Goldberg, az amerikai The Atlantic folyóirat újságírója internetes blogjában számolt be a 84 éves volt elnökkel folytatott havannai beszélgetéséről, így egyebek között arról, hogy a kubai modell mostani exportálásának lehetőségével kapcsolatos kérdésére azt a választ kapta: „A kubai modell már nálunk sem működőképes”. Castro a múlt hét végén – feltételezhetően a nagy nemzetközi visszhang miatt – az önéletrajza kötetének bemutatóján a havannai egyetemen szükségesnek tartotta visszatérni erre a kijelentésére, és árnyalni azt.

Megerősítette ugyan, hogy az újságíró az ő szavait idézte, ám mint hozzátette, ezt a kijelentést „mindenféle keserűség vagy aggodalom nélkül” tette, s most tapasztalja „hogy szavait miként is interpretálta” az újságíró. „Pontosan az ellenkezőjéről van szó. Az én elképzelésem az – és ezt tudja az egész világ –, hogy a kapitalista rendszer már nincs javára sem az Egyesült Államoknak, sem a világnak, mert válságtól válságba vezet, és ezek egyre súlyosabbak, globálisak” – mondta Castro, akinek beszédét a kubai televízió is közvetítette. Így immár a szélesebb kubai közvélemény is értesülhetett a modell működésképtelenségéről tett meglepő kijelentéséről.

Az említett mondatot egyébként az elemzők egyrészt önkritikának tartották, másrészt szabad jelezésnek a kormányrudat Fidel Castro betegségétől, 2006 júliusától átvevő Raúlnak, hogy gazdasági liberalizálásba kezdhet, az állam túlzott szerepének fokozatos leépítésébe a magánvállalkozások engedélyezésével. Raúl Castro, aki 2008 februárja óta hivatalosan is átvette az állam- és a kormányfői feladatokat, a közelmúltban világossá tette, hogy néhány év alatt legalább egymillió felesleges munkaerőt kell leépíteni az állami szektorban.

Fidel Castro beszédében ugyancsak kitért Goldberg blogjának arra a részére, amelyben a kubai vezető üzenetét tolmácsolta az iráni elnökhöz, miszerint „a holokausztot nem lehet tagadni”, emlékeztetve, hogy a zsidókat kétezer éven át üldözték. Ezúttal Castro ehhez hozzátette, hogy a zsidók nem az egyedüliek, akiket üldöztek, a muzulmánokat tizenkét századon át ugyancsak támadták az európai keresztények. A floridai Terry Jones tiszteletesnek a Korán-égetési tervével kapcsolatban azt a kommentáló megjegyzést tette, hogy „egy süllyedő birodalomra jellemző show”-ról van szó. Kitért a romák elleni franciaországi fellépésre is, mondván a romák a faji holokauszt áldozatai.

Amerikai hírességek egy csoportja – köztük Susan Sarandon, Oliver Stone, Pete Seeger, Ry Cooder – petíciót intézett vasárnap Barack Obama amerikai elnökhöz, arra kérve, hogy adjon kegyelmet öt kubai ügynöknek, akik már 12 éve börtönben vannak kémkedés miatt. Felhívásuk szerint az öt kubai soha nem jelentett veszélyt az Egyesült Államok biztonságára, hanem erőszakos kubai emigráns csoportok tevékenységét figyelték Miamiban. (MTI)

„Mondtam, de félreértették”
„Mondtam, de félreértették”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.