A rabszolgája voltam - Natascha Kampusch nyolcéves fogságáról

Megírta a szenvedéseit, hogy így próbáljon szabadulni a rá nehezedő iszonyatos tehertől. S hogy végre új életet kezdhessen. Natascha Kampusch ezzel indokolta, miért írt könyvet közel nyolc és fél éven át tartó megaláztatásairól.

Az osztrák lányt tízéves korában rabolta el Wolfgang Priklopil, és (ahogy a minap megjelent mű címe is utal rá) 3096 napon át tartotta fogva, egészen addig, amíg Nataschának 2006 augusztusában sikerült megszöknie. – A rabszolgája, az alávetettje voltam. A lelki szemetesládája, akire kiönthette a problémáit, vagy akár pofozógépnek is használhatott – írja az öngyilkosságba menekült kínzójáról az immár 22 éves, időközben tévés műsorvezetői karriert kezdő Kampusch.

A bécsi lány fogságának története az egész világot bejárta. A hírek szerint a neves német producer, az Adolf Hitler végnapjait bemutató Bukásról vagy a Parfüm című történelmi thrillerről is ismert Bernd Eichinger akar filmet forgatni a 3096 nap történetéből.

Kampusch sokféle érzelmet vált ki az emberekből: míg egyesek szánalommal viseltetnek iránta, mások csodálják, vagy nem is értik, hogyan élhetett túl ennyi kínt és hányattatást. A súlyos szexuális bűncselekmények áldozatai, különösen ha valaki gyermekfejjel kénytelen átélni a szörnyűségeket, nem szoktak olyan bátorsággal és nyíltsággal beszélni lelki-testi szenvedéseikről, ahogy azt Natascha teszi.

A közel 300 oldalas könyv nem a „kukkolni” vágyókat kiszolgáló mű, inkább dokumentumszerű leírása a történteknek. Az őt pincébe záró kínzóját következetesen „tettesnek” nevezi, ezzel is azt demonstrálva, hogy igyekszik Priklopiltől minél távolabb kerülni. Figyelemre méltó Kampusch állítása, hogy sosem gyűlölte az őt fizikailag is bántalmazó egykori műszerészt.

– A gyűlölet engem is tönkretett volna. Sőt megfosztott volna minden erőmtől, amire pedig a túléléshez feltétlenül szükségem volt – vallja be Kampusch. Azt sem hallgatja el, hogy az elrablása után pár hónappal megkérte a nála huszonhat évvel idősebb Priklopilt: ölelje meg, fektesse ágyba, és mondjon neki esti mesét. Az „emberi közelség” azonban Natascha szerint korántsem jelenti azt, hogy a Stockholm-szindrómába esett volna, vagyis hogy túszként azonosult volna az emberrablóval.

Priklopil az áldozatát igyekezett teljes agymosás alá vetni. Azt sulykolta, hogy Natascha nem fontos a családja számára, a szülei nem is szeretik, örülnek, hogy megszabadulhattak tőle. Ugyanakkor tudatosan éheztette a hatalmába kerített gyermeket: az élelmiszer-megvonással, illetve annak adagolásával szintén el tudta fogadtatni a kislánnyal, hogy immár egy másik „családba” került.

A súlyos mentális betegségben szenvedő Priklopil azonban gyakran folyamodott testi erőszakhoz is. De Kampusch szerint a veréssel sem tudta megtörni. – Amikor bántani kezdett, egyszerűen kiléptem a testemből, és kívülről, egy távoli helyről néztem magamat. S azt mondogattam: az nem én vagyok, akit a lépcsőn rugdos lefelé, a falhoz szorítva fojtogat vagy arra kényszerít, hogy félmeztelenül takarítsak-mosogassak – idézi fel Kampusch.

A bécsi könyvbemutatón Natascha arról is beszélt: megérti, hogy az emberek különbözőképpen reagálnak önvallomására. Egy dolog azonban nagyon fáj neki. Ha vicceket mesélnek róla.

Az osztrák lány saját könyvével
Az osztrák lány saját könyvével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.