Faji megkülönböztetést lát Párizs politikájában az EP

A finomkodó néppárti megfogalmazásokkal szemben a baloldali–liberális szöveget fogadta el az Európai Parlament, amely a maga részéről a romák kiutasításának haladéktalan felfüggesztését sürgeti Franciaországban és más országokban.

Az Európai Parlament 337:245 arányban, 51 tartózkodás mellett fogadta el csütörtökön a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az egyesült baloldal határozattervezetét, amely aggodalmát fejezi ki a franciaországi és más tagállami romák kiutasítása miatt. A képviselők a franciaországban történteket faji és etnikai alapú megkülönböztetésnek tartják, és a kiutasítások haladéktalan felfüggesztését követelik.

Az állásfoglalás emlékeztet rá, hogy az alapjogi charta, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény tiltja a tömeges kitoloncolást, és az ilyen jellegűnek tekinthető intézkedések sértik az uniós szerződéseket is, mivel faji és etnikai alapúmegkülönböztetést takarnak. Felhívják a fi gyelmet, hogy az uniós polgárokat az uniós tagállamokból csak szigorú feltételek mellett lehet kiutasítani.

A törvényhozók aggodalmuknak adnak hangot amiatt is, hogy a romák visszatoloncolása során keletkezett politikai vitát gyűlöletkeltő és nyíltan diszkriminatív hangnem jellemezte, amely hitelessé teheti a raszszista kijelentéseket és a szélsőjobboldali csoportok fellépéseit. A határozat ezért emlékezteti a politikusokat az őket terhelő felelősségre, és visszautasít minden olyan nyilatkozatot, amely a kisebbségeket és a bevándorlást összefüggésbe hozza a bűnözéssel, és diszkriminatív előítéleteket teremt.

Az állásfoglalás kiemeli, hogy a közérdekre, a közbiztonságra és a közegészségre való hivatkozással a szabad mozgást és tartózkodást csak személyes magatartás alapján lehet korlátozni, etnikai vagy nemzeti származás alapján viszont nem.

A parlament úgy ítéli meg: az Európai Bizottság „csak megkésve és korlátozott módon reagált”, amikor ellenőriznie kellett volna, hogy a tagállami intézkedések összeegyeztethe tők-e az uniós jogokkal. Leszögezik ugyanakkor: a romák európai helyzete semmilyen módon nem befolyásolhatja Románia és Bulgária polgárainak jogait, sem pedig a két ország csatlakozását a schengeni övezethez.

Szorgalmazzák a képviselők, hogy szülessen meg végre az európai romastratégia. Felszólítják a bizottságot, nézze meg, vajon az uniós pénzek jelenleg az integrációt, vagy inkább a diszkriminációt és a romák elkülönítését szolgálják-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.