Basescu lakókocsikba költöztetné be a romákat

Lakókocsik vásárlásával oldaná meg Traian Basescu a romániai romák európai problémává nőtt migrációját.

A román államfő a romák ügyeivel kapcsolatosan Párizst és Brüsszelt egyaránt bírálta, de elismerte: a kialakult helyzetért Romániát és a roma közösségeket egyaránt felelősség terheli.

Basescu szerint a romák kiutasításával Franciaország megsértette az európai normákat, amelyek valamennyi európai polgár számára biztosítják a szabad mozgáshoz való jogot. Kifejtette: évekkel ezelőtt javasolta az Európa Tanácsnak, hogy fogadjon el a romák integrálásával kapcsolatban átfogó stratégiát, s azt napirendre is tűzték, később azonban elfelejtették.

Az elnök beismerte, hogy a román illetékesek stratégiája a roma közösségek integrálására elhibázott volt, az ugyanis a romák letelepítését és asszimilálását célozta. – Nem vettük figyelembe, hogy a romák között nomádok is vannak. Az egyik helyről a másikra vonulás kultúrájuk része – mondta Basescu a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A nomád közösségek számára új megoldásokat kell találni, amely szokásaikat tiszteletben tartja, például lakókocsikat kellene nekik vásárolni, ahogyan ezt Spanyolországban is tették –vélekedett az államfő. Nem célravezető ugyanis az, amit a francia kormány most tesz, hogy 300 euróval áltatja őket. – Korábban a franciák bőkezűbbek voltak, vásároltak nekik fejenként 15 juhot, hogy aztán kinevessék őket a juhtenyésztéssel soha nem foglalkozó cigányok, akik már másnap el is adták az állatokat – fogalmazott.

Basescu előre figyelmeztette Eric Besson francia bevándorlási minisztert és Pierre Lellouche-t, az európai ügyekért felelős párizsi külügyi államtitkárt, akik tegnap Bukarestbe látogattak. – Ha leckéztetni jönnek, semmit nem oldunk meg – hangsúlyozta. Besson viszont kijelentette: Párizs nem állítja le a romák hazaküldését, de kész támogatni Bukarestet abban, hogy a romák integrálására európai alapokból egymilliárd eurót kapjon. Párizs 2013-ig terjedő sürgősségi tervet követelt Bukaresttől, elvárja, hogy a franciák által kitoloncolt romák hazai beilleszkedését is elősegítse. A kialakult helyzetért a franciák a román kormányt teszik felelőssé, amelynek kötelessége saját állampolgárait integrálni.

A héten több romániai városban is tüntettek a romániai és bulgáriai romák Franciaországból történő kitoloncolása miatt. A tiltakozók azzal vádolták a kormányt, hogy nem fordít elég pénzt a romák integrációjára.

Traian Basescu szerint a franciák által hazaküldött több száz roma között egyetlen bűnöző sem volt, ezért is tartja az intézkedést elfogadhatatlannak. Az elnök egyáltalán nem utalt arra, hogy a romániai – akárcsak a többi kelet-európai országi – roma közösségek beilleszkedését a rendszerváltás állította meg. Az 1990 utáni években ugyanis a kommunista nagyvállalatok bezárása nyomán a romák jelentős része munkanélkülivé vált.

Roma kislány egy Párizstól délre lévő cigánytelepen
Roma kislány egy Párizstól délre lévő cigánytelepen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.