Oroszország: értik a tréfát, de nem szeretik

Oroszország első elnöke még áldozata volt a vicceknek. Borisz Jelcinnek kijutott alkoholizmusáért, az ország gazdasági kiszolgáltatottságáért. Igaz, az éles humor, a televízióban is látható politikai szatíra a sajtó szabadságának bizonyítéka volt a kilencvenes években. „A Coca-Cola ügynöke betér a Kremlbe, hogy megkérje az elnököt, az új trikolór helyett állítsák vissza a vörös zászlót, de a sarlót és kalapácsot cseréljék a cég feliratára. – Rendben, mondja az elnök, csak még megvárjuk, amíg lejár a szerződésünk az Aquafresh-sel.” Utódjáról azonban már egészen másfajta anekdoták születtek: nem Vlagyimir Putyinon nevetnek, hanem vele. Erőt sugároz, főként ő gúnyolódik, leginkább a megszelidített oligarchákon, helyi politikusokon vagy külpolitikai partnerein.

A kilencvenes évek nagy sikerű, a politikusokat kifigurázó Bábok című műsora 2002-re eltűnt a képernyőről, a kritikus politikai humorral együtt. A közelmúltban ugyan a Bábok egy változata visszatért –ennek címe a „személyi kultusz” és az „animációs film” kifejezéseket fűzi egybe, magyarul lefordíthatatlan szójátékkal –, ám ez nem tér el a Putyint előnyös oldalról mutató viccektől. Azonban a szabadabban mozgó interneten sem születnek Putyinon gúnyolódó viccek, karaktere ezekben is inkább kemény és határozott.

Igaz, négy évvel ezelőtt az ügyészség eljárást indított egy internetes portál ellen, amiért egy cikkében Putyint „fallikus szimbólumként” jellemezte, a nemzeti népesedési program meghirdetése után. (A szatirikus írás miatt az oldal egy ideig elérhetetlenné is vált, bár ma zavartalanul működik.)

A viccek számára azonban csak az államfői székből 2008-ban a kormányfőibe átülő Putyin tűnik érinthetetlennek: ez a távolságtartás elnöki utódjára már kevésbé vonatkozik. DmitrijMedvegyev a viccekben, többek között a Bábok szelídített verziójában is hangsúlyozottan kicsi – noha Putyin nem sokkal magasabb nála, ez azonban sosem témája a vicceknek –, esetlen, Putyin pátyolgatására szoruló figura, nagyjából megfelelően a politikai erőviszonyoknak: Putyin újévre exkluzív autót ajándékoz Medvegyevnek, aki beülve látja, hogy hiányzik a kormány. Kérdőn néz Putyinra, mire ő így felel: – Az egyelőre nálam marad.

Putyin és Medvegyev: a kormányfőn nem nevetnek, legfeljebb vele
Putyin és Medvegyev: a kormányfőn nem nevetnek, legfeljebb vele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.