Korán-égetés Floridában?

Nem csak az iszlám világgal, más világvallások tekintélyeivel, az amerikai állammal, de a helyi hatóságokkal, sőt a tűzoltósággal is dacol a floridai vallási közösség, amely szeptember 10-re Korán-égetést hirdetett Gainsville-ben.

A Dove (Galamb) World Outreach Center nevet viselő fundamentalista közösség lelkésze, Terry Jones már vagy hónapja meghirdette, hogy a 2001. szeptember 11-i merénylet kilencedik évfordulója előestéjén „Nemzetközi Korán-égetési napot” tart. Azóta vallási és világi vezetők sokásága próbálja meggyőzni a floridai prédikátort – eddig hiába. Legutóbb David Petraeus tábornok, az afganisztáni amerikai erők parancsnoka nyilatkozta, hogy a muzulmánok szent könyvének nyilvános meggyalázása veszélyezteti a katonákat és az amerikai erőfeszítéseket. „Ilyen akciókat használnak ki a tálibok, s ez érezhető gondot okoz majd. Nemcsak itt (Afganisztánban), hanem mindenütt a világban, ahol az iszlám közösséggel érintkezünk” – mondta. A floridai tervtől elhatárolódott a kabuli amerikai nagykövetség is. Ennek ellenére több százan vonultak fel az afgán fővárosban „Le Amerikával!” jelszavakkal. A floridai közösség vezetője mégsem mondott le a tervéről, sőt az ellenzők sokasága csak megerősíti elhatározását: dacol az általa „iszlám agresszivitásnak” nevezett jelenséggel. Közössége honlapján tíz tételben fejti ki részletesen, miért jó Koránt égetni. A szent könyv megsemmisítése szerinte válasz a muzulmánok által elkövetett terrorakciókra. Jones azt nyilatkozta, hogy „tragikus lenne, ha bárki is életét vesztené az akcióm miatt, de azt kell mondanom, előbb vagy utóbb szembe kell szegülnünk az iszlámmal, s ha ezt most nem tesszük, akkor is megmarad ez a kényszer”. A floridai templom honlapja szerint leleplezik, hogy az iszlám „erőszakos és elnyomó vallás.” A honlap egyik felirata szerint: az iszlám maga a sátán.

Jones lelkész akciónapja ellen máris tiltakozott az al-Azhar kairói teológiai központ, az iráni kormány, és tüntettek Indonéziában is. A korábbi hasonló esetek, mint a dán Mohamed-karikatúrák nyomán mindig dühödt tömegek vonultak az utcára, sokszor törve-zúzva nyugati intézményeket támadtak meg. Januárban Afganisztán Helmand tartományában nyolc tüntetőt lőttek le a helyi biztonsági erők. Amiatt vonultak az utcára, mert híre terjedt, hogy külföldi katonák Korán-köteteket szentségtelenítettek meg.

Jones lelkész a Koránnal szembeni vandalizmust a keresztény–zsidó értékek védelmének állítja be. Ez ellen keresztyén és zsidó lelkészek sokasága tiltakozik. Sőt a San Franciscó-i Arthur Waskow rabbi azt javasolja a vallásos zsidóknak, hogy szombati imádságaik közé illesszék be a Koránnak (Asszad 49:13) egy szúráját, amely az emberiség egységét hirdeti.

Több száz afgán tiltakozott a Korán-égetés ellen Kabulban hétfőn
Több száz afgán tiltakozott a Korán-égetés ellen Kabulban hétfőn
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.