Japán: jobb a paródia, mint az eredeti

Az igazi szamuráj háromévente csak egyszer húzza mosolyra a száját – mesélte egy ismert japán író. A szigetország társadalmában még mindig az érettség jeleként értékelik, ha valaki megtartja a véleményét magának, a sajátos szokások miatt pedig sokáig nem volt illő az „erőseket” kritizálni vagy megviccelni. Igaz, már a tizennyolcadik században is léteztek képregények, amelyek kifigurázták a gazdagokat, a politikusokat és az elitet. A legtöbb ilyen füzetecskét azonban igen hamar be is tiltották.

Az elmúlt két-három évtizedben azonban egyre több politikai botrány robbant ki Japánban, és ez többeket felbátorított, hogy vállalják a véleményüket. Óta Hikari is közéjük tartozik: a komikus 2005 óta vezeti a Nippon TV csatornáján a kevés japán politikai szatíraműsor egyikét. A programban Óta a miniszterelnököt játssza, aki különféle javaslatokkal hozakodik elő. A javaslatok általában valós és súlyos problémákra kínált szatirikus megoldások, mint például Észak-Korea atombombáinak felvásárlása, a helyi önkormányzatok privatizálása, az ellenzéki képviselők fizetésének megvonása stb. A közel harmincfős vendégsereg – valódi politikusokkal és más celebekkel – két részre, támogatókra és ellenzőkre oszlik, akik vitát követően megszavazzák vagy elvetik a javaslatot.

Sok japán számára Óta humora már-már extrém, de azért ő sem merészkedik odáig, hogy a máig tabutémának számító császári családdal kapcsolatban vicceljen. Nem úgy, mint a politikusok körében is népszerűnek számító TNP (The Newspaper) nevű komikuscsoport, amely főleg miniszterelnököket figuráz ki, de az uralkodói házat sem hagyja érintetlenül. A TNP-t már többször meghívták pártkampányokra, hogy a politikusok saját magukon nevethessenek. A csoport fennállásának huszadik évfordulójára a volt miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro dedikált nyakkendőt küldött nekik, és azt mondta róluk, hogy Koidzumi-paródiájukban a kormányfő jobb, mint az eredeti.

Hasihito herceggel nem viccelnek
Hasihito herceggel nem viccelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.