Brazília: kampányban tilos a vicc

Két brazil rádióriporter mesél vicceket egy szatirikus beszélgető műsorban. „Véletlenül találkozik az utcán a két legesélyesebb elnökjelölt, Dilma Roussef és Jose Serra” –kezdi az egyik, mire kollégája rémülten félbeszakítja: „Ne folytasd, akkora büntetést rónak ki, hogy tönkremegy a munkaadónk.”

Ez nem vicc: augusztus végén lépett életbe az a törvénymódosítás a dél-amerikai országban, amely betiltja a politikai humort a televíziókban és rádiókban az elnökválasztás időszakára. Mint a paragrafus pontosít, olyan műsorokat, amelyek „bármilyen módon nevetség tárgyává teszik, kigúnyolják a jelölteket, pártokat és koalíciókat”.

A tilalom nem vonatkozik a nyomtatott sajtóra, talán mert, akik rendszeresen olvasnak politikai napilapot, azokat kevésbé befolyásolja döntéseikben egy tréfa, gúnyos beállítás. Mindenesetre a törvény felháborodást keltett, elsősorban riporterek, újságírók, így maguk a humoristák tiltakoztak a sajtószabadság korlátozása miatt. Rio de Janeiro híres tengerparti strandján, a Copacabanán több százan vonultak fel leragasztott szájjal. A brazil legfelsőbb bíróság részben egyet is értett velük, mondván, a törvénymódosítás néhány kitétele alkotmányellenes.

Dél-Amerikában egyébként a politikai komédia – Brazília vagy Mexikó kivételével – nem szerves része a médiának. Talán ezért is vált viharos gyorsasággal népszerűvé a YouTube-on egy venezuelai karikaturista-rajzfilmes csoport alkotása, az Elnöki sziget (La Isla Presidencial). Tizenkét államfő, köztük a Chávezhez intézett „Fogd már be a szád” mondatával elhíresült spanyol király is, együtt hajózik, amikor vihar támad. A kormányt a baloldali államfők, mint Chávez, Cristina Fernandez Kirchner, Lula da Silva vagy Evo Morales balra húzná, a másik tábor jobbra, így jutnak el egy lakatlan szigetre. Több százezren kattintottak már a rajzfilm epizódjaira.

Számos többi latin-amerikai országban – noha a kontinens déli részén mindenütt formálisan demokratikus kormányzatok vannak hatalmon – nem a politikai szatíra tilalma a gond, hanem az ellenzéki média elleni támadások. Különösen a populista módszerekhez nyúló elnökök – Argentínától Venezueláig – próbálják elhallgattatni azokat az újságokat, televíziós csatornákat, amelyek szerintük átléptek bizonyos határt. Jogos, avagy kreált ürügyekkel hozzák lehetetlen helyzetbe a médiatulajdonosokat, indítanak ellenük bírósági eljárásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.