Ausztrál kormány egyfős többséggel

Julia Gillard, Ausztrália első női miniszterelnöke, a bukás széléről rántotta vissza kormányát kedden, amikor 17 napnyi alkudozás után megszerezte a kormányzóképességhez szükséges független képviselők támogatását. Az alku azonban csak félsiker a Munkáspárt számára, mert a ciklus három évében minden döntésért hasonló küzdelemre lesz szükség, ezért elemzők nem jósolnak hosszú jövőt a második Gillard-kormánynak.

Az augusztusi választás teljes patthelyzettel végződött: a 150 képviselői helyből Gillard 72, míg a Tony Abbott által vezetett ellenzék 73 helyet szerzett meg. A mérleg nyelve egy zöldpárti és négy független jelölt képviselő lett. A lehetséges öt külső támogatóból Gillard négyet nyert meg, ám ők csupán annyit vállaltak, hogy megszavazzák a költségvetést és nem támogatnak indokolatlan bizalmatlansági indítványt. Minden egyéb törvénynél egyedi döntést hoznak. Így a kormány mandátuma erősen korlátozott.

A bizonytalanság várhatóan nem befolyásolja Ausztrália sorsát. Kína és India gazdasági növekedése évek óta húzza a természeti kincsekre épülő gazdaságot, s 2013-ra már szufficites költségvetést várnak. Az évente 300 000 külföldit befogadó ország bevándorlási politikájában sem várható változás: a gazdaság vezetői figyelmeztettek, hogy bevándorlás nélkül a gyorsan növekvő gazdaság kimerítheti növekedési tartalékait, ami inflációhoz vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.